RUB-lijst fors versmald per 1 juli

Het Ctgb heeft de lijst Regeling Uitzondering Bestrijdingsmiddelen (RUB) aangepast per 1 juli 2020, waarbij het aantal RUB-middelen is verkleind van 57 naar 16 middelen. Verschillende RUB-middelen verdwijnen vanuit een strategisch oogpunt, zo zijn er inmiddels verschillende oude RUB-middelen met een huidige registratie als gewasbeschermingsmiddel en is ‘melk’ aangemeld als basisstof voor de ontsmetting van snoeimessen in afstemming met Glastuinbouw Nederland.

Zodra een middel een registratie verwerft als basisstof of gewasbeschermingsmiddel, verdwijnt het van de RUB-lijst. Echter, tot het moment dat melk een basisstof registratie krijgt, staat het nog vermeld op de RUB-lijst.

RUB-dossiers
In totaal 16 RUB-middelen worden op dit moment beoordeeld door het Ctgb of wachten op een beoordeling door een andere lidstaat. Het doel van deze beoordeling is om de middelen onder de Europese regelgeving te brengen. De 16 RUB-middelen blijven dan ook op de RUB-lijst staan totdat de beoordeling van het dossier is afgerond en mogen in de tussenliggende periode worden gebruikt zoals het middel AFEPASA GREENHOUSE SULPHUR, bestemd voor de bestrijding van meeldauw in de teelt onder glas,

Opgebruik & aflevertermijn
Van de 57 RUB-middelen zijn er na 2 jaar totaal 16 dossiers ter beoordeling ingediend, met als gevolg dat het voor 41 toepassingen niet is gelukt om een RUB-dossier in te dienen. Deze 41 middelen verliezen hun RUB-status, met als aflevertermijn 1 oktober 2020 en opgebruiktermijn 1 januari 2021.

Jorrit Koeman

Glastuinbouw Nederland - © 2024