Subsidieregeling Economisch Herstel Fonds (EHF) open t/m 14 februari 2022

De landelijke subsidieregeling Economisch Herstel Fonds (EHF) is opgericht om subsidie te verstrekken voor economisch herstel en verduurzaming van de agrarische sector. Daarmee levert het een bijdrage aan actuele vraagstukken rond milieu en klimaatverandering. De subsidieregeling EHF is open tot en met 14 februari 2022.

Een voorwaarde voor het gebruik van het budget uit het fonds is dat de maatregelen voor het herstel aan dienen te sluiten bij de milieu- en klimaatafspraken van de Europese Unie.
In de regeling wordt onderscheid gemaakt in twee subsidies:

  1. ‘Investeren in groen-economisch herstel’: Subsidie voor landbouwers die willen investeren om hun bedrijf duurzamer te maken.
  2. ‘Samenwerken aan groen-economisch herstel’: Subsidie voor landbouwers die samen met anderen een idee uitwerken voor een duurzaam verdienmodel voor de landbouwsector. Of die in een bepaald gebied samenwerken aan de klimaatdoelen of het verbeteren van biodiversiteit.

Subsidie: Investeren in groen-economisch herstel
In dit nieuwsbericht wordt nader ingegaan op subsidie 1. ‘Investeren in groen-economisch herstel’.
Subsidiabele investeringen
De lijst met subsidiabele investeringen binnen de subsidie ‘Investeren in groen-economisch herstel’ bestaat uit vijf categorieën:
a) Precisielandbouw en smart farming
b) Digitalisering
c) Water (o.a. bestrijding droogte en verzilting)
d) Duurzame bedrijfsvoering
e) Natuur-inclusieve landbouw en kringlooplandbouw.

Subsidiabele investeringen die betrekking kunnen hebben op een glastuinbouwbedrijf zijn bijvoorbeeld: ondergrondse waterberging en bovengrondse wateropvang (inclusief hemelwateropvang), waterdichte opvangput, beslissingsondersteunende systemen, monitoringssensoren, robotisering, software ten behoeve van korte ketens, EC-meters, kistenwassers, waterveegmachines, elektrische voertuigen en een plantaardige vergister. Lees meer in bijlage 5 van de regeling.

Hoogte subsidie
Per bedrijf kan subsidie worden aangevraagd voor maximaal twee concrete investeringen (machines, installaties e.d.). Wanneer beide in dezelfde categorie vallen gaat dit in één aanvraag, maar vallen ze ieder in een andere categorie dan zijn het twee aanvragen. Het minimum subsidiebedrag is € 25.000,= en het maximum € 150.000,= per bedrijf. Bij 60% subsidie is dit dus een minimale investering van € 41.667,=. Voor jonge ondernemers onder 41 jaar is er een top-up van 15% extra subsidie mogelijk.

Tijd
Subsidie kan worden aangevraagd bij RVO tot en met 14 februari 2022, 17:00 uur. De datum van indienen heeft géén invloed op de kans van toewijzing. Er wordt gewerkt met een puntensysteem, net als bij POP3 fysieke investeringen. Bij overschrijding wordt er geloot op basis van het aantal behaalde aantal punten die in bijlage 5 van de regeling zijn opgenomen.

Voorbereiding aanvraag
Voor het indienen van de aanvraag zijn offertes nodig van de investering(en) die een bedrijf wil doen. Daarnaast is voor sommige investeringen een vergunning/ontheffing van de gemeente of het waterschap noodzakelijk, zoals voor het aanleggen van een waterbassin. De benodigde vergunning of ontheffing is pas nodig bij het vaststellingsverzoek na de investeringen. Maar bij de aanvraag moet een bewijs van de aanvraag van deze vergunning of ontheffing worden toegevoegd. Daarnaast moeten jonge landbouwers bij het indienen een kopie van de maatschapsakte bijvoegen.

Wanneer starten
Net als bij andere subsidies mag níet worden gestart (investeren of koopovereenkomsten aangaan) voordat de subsidie daadwerkelijk is aangevraagd. Na indienen van de aanvraag mag een ondernemer voor eigen rekening en risico investeren. Door te wachten met investeren of het aangaan van verplichtingen worden risico’s vermeden en wordt zekerheid verkregen dat de subsidie wordt toegekend. Die toekenning wordt gegeven middels een beschikkingsbrief. Dit zal pas tegen de zomer 2022 zijn. Wel kunnen offertes worden opgevraagd van de geplande investeringen.
Niveau EH-2+is nodig voor aanvragen van de subsidie. Dit is hetzelfde beveiligingsniveau als voor de Gecombineerde Opgave.

Eigen RVO relatienummer Jonge Landbouwer
Om voor de top-up van 15% extra subsidie in aanmerking te komen moet de jonge landbouwer zelf de subsidie aanvragen. Dit kan niet op het relatienummer van het bedrijf, maar moet op een eigen persoonlijk relatienummer. Dit krijgt de jonge landbouwer zodra hij met zijn persoonlijke DigiD inlogt bij RVO, dus niet met de E-herkenning van het bedrijf.
Ook moet de jonge agrarische ondernemer aan een aantal eisen voldoen:

  • Op moment van aanvraag jonger zijn dan 41 jaar;
  • Een erkende opleiding hebben afgerond of minimaal drie jaar ervaring als landbouwer;
  • Voor het eerst eigenaar of bedrijfshoofd van een landbouwbedrijf;
  • Voor een lange tijd blokkerende zeggenschap over het landbouwbedrijf waar de aanvrager in investeert. Hij of zij mag daardoor beslissingen nemen over beheer en financiën. De grens ligt op blokkade van investeringen van € 25.000,= of hoger. Dit moet in de maatschaps- of VOF-akte staan en geregistreerd staan bij de Kamer van Koophandel.

Meer info
Meer info over deze subsidie en de op samenwerking gerichte subsidie ‘Samenwerken aan groen-economisch herstel’ is te vinden op de website van RVO.

Wendy Klijn - Luijten

Glastuinbouw Nederland - © 2024