Terugblik op eerste bijeenkomst Taskforce Deense Karren

Op initiatief van LTO Glaskracht op 13 september 2017 eerste bijeenkomst van de sectorale Taskforce Deense karren. Aanwezig waren kwekers, containerleveranciers, boomkwekerijsector, Stigas, LTO Glaskracht Nederland en LTO Bomen en Vaste Planten.

De Inspectie SZW heeft een toelichting op het incident gegeven en meer in zijn algemeenheid op de geldende wet- en regelgeving. Zoals de Inspectie het formuleert, is er sprake van oneigenlijk gebruik van een arbeidsmiddel (Deense kar) omdat de kar niet is gebruikt op een manier die door de leverancier is aangemerkt als waarvoor hij bedoeld is. Hij is namelijk niet aangemerkt om te stapelen. Met name de instabiliteit na stapeling is de kern van het probleem. Dit geldt voor iedere vorm van stapeling. De onderstellen mogen wel tot maximaal 14 lagen worden gestapeld. De Inspectie SZW is positief over de adequate en constructieve aanpak van de glastuinbouw en de boomkwekerij. Niet is gezegd dat bij incidenten of meldingen niet wordt gehandhaafd, wel dat de positieve instelling van de sector invloed heeft op de handhaving in zijn algemeenheid.

In het geval van onderzoek van meldingsplichtige arbeidsongevallen of klachten zal de Inspectie SZW het vigerende handhavingsbeleid volgen, maar gelet op de inspanningen van de sector en in afwachting van mogelijke oplossingen, worden thans niet actief bedrijven bezocht om daar specifiek het onbedoeld stapelen van Deense karren handhavend te stoppen.

De economische impact voor de bedrijven van een verbod om te stapelen is groot, wat afhankelijk van een te kiezen oplossing ook geldt voor milieuschade (extra koeling en transport). De opdracht aan de sector (de sectoren in de keten) is om eind december 2017 een aantal oplossingen te hebben geformuleerd. De Inspectie SZW heeft toegezegd met de sector mee te willen denken. De sector gaat aan de slag langs een aantal sporen:

  • Overleg om met elkaar te zoeken naar oplossingen. Over twee weken komt de werkgroep weer bij elkaar om de ideeën te bespreken  
  • Er wordt een document ‘tussenmaatregelen’ op gesteld waar telers per omgaande mee aan de slag kunnen. Deze lijst zal uiterlijk aanstaande maandag worden verspreid.  
  • Stigas zal nadrukkelijk kijken naar de borging van de teksten in de Arbo catalogus. Dit betreft borging voor de ‘tussenmaatregelen als de uiteindelijk geformuleerde oplossing.
  • Er wordt verbreding gezocht naar dragende/sleutel organisaties in de Retail, handel, logistiek, dit zowel nationaal als ook internationaal.

Namens de aanwezige partijen zal LTO Glastuinbouw (Peter Loef) de Inspectie SZW maandelijks (Mark Geers programmamanager Inspectie SZW) informeren over de voortgang.

Als het gaat om media is afgesproken dat LTO Glaskracht Nederland, bij monde van Wim van den Boomen de media voor zijn verantwoordelijkheid nemen.

Glastuinbouw Nederland - © 2024