Tips om schade van sneeuw en vorst te beperken of voorkomen

De hevige sneeuwval van afgelopen weekend heeft bij een groot aantal glastuinbouwbedrijven geleid tot schade aan de kas en de gewassen. Interpolis spreekt tot dusver over 250 schademeldingen. In veel gevallen werd sneeuw van hogere nieuwbouwkassen door de hevige wind naar naastgelegen lagere kassen geblazen waar de sneeuw zich in hoeken ophoopte. Onder het gewicht daarvan bezweek het glazen kasdek op die plekken. Daarnaast kunnen telers te maken krijgen met vervolgschade als gevolg van kouval. Onderstaande tips kunnen daarbij helpen.

Die vervolgschade door kouval op de planten kan langere tijd optreden. In verband met de verzekering is het advies om alles te documenteren wat daarmee verband houdt. Zie daarvoor ook het crisishandboek op de website van Glastuinbouw Nederland. Van belang bij schade aan het kasdek is vooral ook de veiligheid van de mensen die op het bedrijf en met name in de kas moeten zijn. De ondernemer is verantwoordelijk voor alle mensen die op zijn bedrijf rondlopen.
Interpolis heeft vanuit de glastuinbouw al 250 schademeldingen ontvangen naar aanleiding van het winterweer. Dat liet sectormanager Bart Stengs weten in een interview op Paprika Tasty Radio. Hij verwacht dat het aantal meldingen nog verder zal oplopen. Vooralsnog zijn er geen persoonlijke ongelukken gebeurd.

Schade beperken
De koudeperiode houdt nog wel een aantal dagen aan en dat is extra lastig voor ondernemers met een beschadigd kasdek. Door de gaten in het kasdek is het moeilijk om de juiste binnentemperatuur te handhaven. Daardoor hebben gewassen het moeilijk en gaan ze mogelijk verloren. Het is belangrijk om maatregelen te nemen die schade kunnen beperken. Interpolis geeft daarvoor enkele tips:

  • Zorg dat het water in het verwarmingssysteem niet bevriest. Sluit zo nodig systemen af en laat deze leeg lopen. Of zorg er voor dat pompen blijven draaien met een minimale buistemperatuur waardoor deze niet bevriezen;
  • Let op de technische ruimtes. Als hier schade is probeer deze dan snel te herstellen. Geef voorrang aan het dichtmaken van deze ruimtes;
  • Beschadigde kassen kunnen gevaarlijke situaties opleveren, denk aan vallend glas. Blijf steeds alert op de veiligheid van u en uw medewerkers.

Schade bij vorst
De komende dagen blijft het volgens de weerspecialisten nog koud. Om schade bij vorst te voorkomen zijn onderstaande adviezen en aanbevelingen van Interpolis belangrijk:

  • Open de luchtramen niet bij vorst. Houd er rekening mee dat de ramen pas ontdooid zijn bij circa 4 graden Celsius. Let op dat u de temperatuur meet direct onder het raam. Stel zo mogelijk de klimaatcomputer hier op in;
  • Voorkom schade door vastgevroren schermen. Controleer ze voordat u deze op- of afrolt. Haal de standaardinstellingen uit uw klimaatcomputer die het gevelscherm ’s morgens openen;
  • Zorg dat waterleidingen afgetapt en waterafvoeren leeg zijn (en blijven) zodat bevriezing wordt voorkomen;
  • Controleer de silo’s op ijsvorming en voorkom dat ijs bij onttrekking van het water uit de silo aan het folie blijft hangen.

Deze tekst is opgesteld met medewerking van Interpolis. Klik hier voor meer tips.

Roger Abbenhuijs

Glastuinbouw Nederland - © 2024