Toelating Steward uitgebreid met bedekte teelten van Chinese kool, koolrabi en bonen met peul en onbedekte teelten van bladkolen en bonen met peul

Op aanvraag van DuPont heeft het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) besloten de toelating van het insecticide Steward uit te breiden met de bedekte teelten van Chinese kool, koolrabi en bonen met peul en met de onbedekte teelten van bladkolen en bonen met peul.

“Steward is een welkome aanvulling in het schaarse pakket van gewasbeschermingsmiddelen voor het geïntegreerde teeltsysteem van Chinese kool, paksoi en snijbonen onder glas. Wel zijn we nog dringend op zoek naar een effectief luismiddel voor deze kleine glasgroenteteelten”, aldus Mark Meijers, netwerkcoördinator Bladgroente bij LTO Glaskracht Nederland.

Voor de teelten van Chinese kool en boerenkool in de vollegrond is dit een belangrijke toelating, omdat er in beide teelten grote problemen zijn met rupsen en er tot nu toe geen effectieve bestrijding mogelijk was. Voor de teelt van bonen met peul in de vollegrond is het een welkome aanvulling op het pakket.

Deze etiketuitbreiding is mede tot stand gekomen door samenwerking tussen de fabrikant Du Pont De Nemours (Nederland) B.V., de Coördinatoren Effectief Maatregelenpakket (CEMP) van LTO Glaskracht Nederland en de Brancheorganisatie Akkerbouw. Het Fonds Kleine Toepassingen, dat gefinancierd wordt door het ministerie van Economische Zaken, het landbouwbedrijfsleven en Nefyto, heeft de kosten voor de benodigde residustudies gefinancierd. Daarbij is ook gebruik gemaakt van uitwisseling van residustudies afkomstig uit de Europese minor use werkgroep.

Het gebruik van Steward in de bedekte teelten van bonen met peul, Chinese kool en koolrabi en de onbedekte teelten van bladkolen en bonen met peul is beoordeeld conform artikel 51 EG 1107/2009. Voor deze toepassingen is geen werkzaamheids- en fytotoxiciteitonderzoek uitgevoerd. Het gebruik van dit middel in deze teelten is daardoor voor risico en verantwoordelijkheid van de gebruiker.

Expert Centre voor Specialty Crops
De etiketuitbreiding van Steward is een voorbeeld van samenwerking tussen diverse organisaties in het Expert Centre voor Specialty Crops. Dit Expert Centre is een kennisnetwerk toegesneden op kleine teelten en de middelen en methoden die van belang zijn om deze veelal hoogwaardige, innovatieve teelten in Nederland en Europa mogelijk te blijven maken.

Jeannette Vriend

Glastuinbouw Nederland - © 2024