Toelatingsbeleid moet passen bij innovatieve gewasbeschermingssystemen

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken gaf vandaag bij Paprikakwekerij Van Der Spek uit Bergschenhoek het startsein voor een serie pilots in de Systeemaanpak Duurzame Gewasbescherming. In de ontwikkeling van geïntegreerde gewasbescherming (Integrated Pest Management, IPM) zijn de afgelopen jaren grote stappen gezet, maar IPM-oplossingen blijven soms onbenut doordat telers tegen knelpunten aanlopen. LTO Nederland start daarom, in samenwerking met de overheid en het bedrijfsleven met zeven pilots om deze knelpunten aan te pakken daarmee milieuwinst te realiseren.

Toelatingsbeleid
De afspraken over de Systeemaanpak Duurzame Gewasbescherming zijn gemaakt tijdens de Dialoog Duurzame Gewasbescherming op 3 februari 2016. Tijdens deze bijeenkomst hebben de betrokken partijen afgesproken om betere randvoorwaarden te creëren voor de toepassing van IPM in de praktijk.

Eén van die randvoorwaarden is een optimale afstemming van het toelatingsbeleid op het huidige IPM systeem. ,,Op dit moment is het toelatingsbeleid gericht op het beoordelen van individuele stoffen en niet gericht op het toelaten van innovatieve duurzame systemen”, zegt Joris Baecke, portefeuillehouder Plantgezondheid. De sectoren zetten zich in om met innovaties te verduurzamen en Joris Baecke is van mening dat de overheid met deze ontwikkelingen mee moet gaan. “De overheid zou hierbij ook innovatief moeten handelen in het toelatingsbeleid. Een innovatief toelatingsbeleid zal namelijk leiden tot een efficiënter en gerichter gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, en daarmee tot een duurzamere teelt.“

Pilots
In de zeven pilots beogen telers om met ondersteuning van deskundigen het gebruik van geïntegreerde gewasbescherming op hun bedrijf naar een hoger niveau tillen. Eén van deze pilots gaat plaatsvinden op het door Van Dam bezochte paprikabedrijf. Nico van Ruiten, voorzitter LTO Glaskracht benadrukte vandaag dat het huidige beleid en de uitvoering daarvan zorgt voor een rem op de vergroening van gewasbescherming en de verdere ontwikkeling van IPM. ,,Zonder aanpassing van dit beleid zal de Nederlandse glastuinbouw fors inkrimpen”, aldus Van Ruiten.

In de pilots worden de ontdekte knelpunten vertaald naar structurele oplossingen. Hier zullen ook andere telers van profiteren. De pilots worden naast de sector glasgroenten, ook uitgevoerd in de sectoren bloembollen, fruit, boomteelt, vollegrondsgroenten, bloemisterij en uitgangsmateriaal.

Partners
Naast LTO Nederland en het Ministerie van Ecomische Zaken zijn ook Nefyto, Artemis, Agrodis, het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) en de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) betrokken bij de systeemaanpak.

Bekijk hier de flyer Systeemaanpak Duurzame Gewasbescherming en de Kamerbrief die Staatssecretaris vanmiddag aan de Kamer stuurde. 

LTO Nederland

Glastuinbouw Nederland - © 2024