Update knelpuntenlijst glasgroente en bloemisterij beschikbaar

De Coördinatoren Effectief Maatregelenpakket in de glastuinbouw (CEMP) werken gezamenlijk binnen het Expert Centre Speciality Crops (ECSC) aan oplossingen voor een groot aantal knelpunten. De knelpunten in 2015 voor glasgroente- en bloemisterijgewassen zijn in beeld en geupdate voor 2015.

De knelpuntenlijsten glasgroente- en bloemisterijgewassen zijn onlangs aangeboden aan het Expert Centre Speciality Crops. Een complete lijst van alle knelpunten over alle sectoren heen is inzichtelijk voor de toelatinghouders. Hieruit starten mogelijk weer nieuwe projecten om te komen tot oplossingsrichtingen voor de grote hoeveel knelpunten in alle sectoren.

Ondernemersnetwerk Plantgezondheid
Het ondernemersnetwerk Plantgezondheid van LTO Glaskracht Nederland vormt een belangrijke bron voor het aanreiken van deze knelpunten. Ook terugkoppeling van de CEMP coördinatoren vindt plaats in de bijeenkomsten van dit ondernemersnetwerk, dat binnenkort weer bijeenkomt.

Knelpuntenlijsten lang
De lijst met knelpunten op het gebied van de beheersing van ziekten, plagen en onkruiden in glasgroente en bloemisterij is lang. Telers in een groot aantal teelten ervaren een tekort aan beheersingsmaatregelen.

Kleine lichtpuntjes
Voor kleine teelten als komkommer, slateelt en de onbedekte teelt van zomerbloemen kwamen het afgelopen jaar meer middelen beschikbaar. Etiketuitbreidingen door middel van de NL KUG-procedure (Nederlandse Kleine Uitbreiding Gewasbeschermingsmiddel) maakt dat gewasbeschermingsmiddelen die al beschikbaar zijn in een grote teelt, vereenvoudigd getoetst worden en dus sneller ten behoeve van kleine teelten in Nederland beschikbaar kunnen komen. Daarnaast zijn bij teeltbedreigende situaties tijdelijke vrijstellingen aan te vragen bij het ministerie van Economische Zaken.

Fonds Kleine Toepassingen
Kosten om tot een toelating van een kleine teelt of kleine toepassing in een grote teelt te komen, bijvoorbeeld residustudies in sla of de procedurekosten voor de NL KUG-aanvraag bij het Ctgb, kunnen bekostigd worden uit het Fonds Kleine Toepassingen. Zodra dit Fonds, gefinancierd door het landbouwbedrijfsleven en het ministerie van Economische zaken, later in 2015 weer opent, gaan de CEMP coördinatoren hier weer gebruik van maken.

Maatregelen
Niet voor elk knelpunt is een gewasbeschermingsmiddel een oplossing. Ook ontstaan door het krimpende pakket aan gewasbeschermingsmiddelen steeds nieuwe knelpunten. Om deze vicieuze cirkel te doorbreken, is het ook zeer belangrijk met deze lijst input te kunnen geven aan bestaande en nieuwe onderzoeksrichtingen om het gewasbeschermingssysteem robuuster te maken.

De knelpuntenlijsten kunt u downloaden:

Knelpuntenlijst glasgroente
Knelpuntenlijst bloemisterij

Opmerkingen en of ideeën
Voor opmerkingen of ideeën naar aanleiding van deze knelpuntenlijsten kunt u contact opnemen met de CEMP coördinatoren:

Jeannette Vriend

Glastuinbouw Nederland - © 2024