Vertrekkend LTO Glaskracht Nederland voorzitter Nico van Ruiten krijgt innovatieve plant naar zich vernoemd

De wereld is een heel bijzondere plant rijker. Tijdens de afscheidsreceptie van Nico van Ruiten als voorzitter van LTO Glaskracht Nederland, werd bekendgemaakt dat er een nieuwe luchtzuiverende varen naar hem vernoemd wordt. De hybride xPhlebosia (Phlebodium x Pyrrosia) krijgt rasnaam ‘Nicolas Diamond’.

Het bedrijf Vitro Plus regelde een officiële vkc-registratie voor de plant. De naam ‘Nicolas Diamond’ is een vrije vertaling van ‘Nicolaas van Ruiten’.

Op de dag af elf jaar lang was Nico van Ruiten voorman van dé belangenbehartiger van de Nederlandse glastuinbouwsector. Met meer dan duizend glastuinbouwbedrijven, samen goed voor zeventig procent van het totale glastuinbouwareaal, is LTO Glaskracht Nederland hét aanspreekpunt voor de overheid waar het gaat om arbeid, water, plantgezondheid en energie. Nico van Ruiten zorgde ervoor dat de organisatie na een fusie in 2014 als één hechte groep optrekt om de belangen van de sector te borgen en informatie en vakkennis actief met elkaar te delen.

VEREERD
Nico was zichtbaar vereerd toen hij het eerste exemplaar van de naar hem vernoemde plant ontving uit handen van Dewi Hartkamp, programmamanager van SIGN, Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland. “Ik had veel verwacht maar hiermee verrassen jullie me werkelijk”, zei Van Ruiten. 

XPHLEBOSIA ‘NICOLAS DIAMOND’
In 2014 vond James J. Georgusis in zijn kas in Metairie, Louisiana, USA, een spontane kruising tussen Phlebodium aureum ‘Mandaianum’ en Pyrrosia lingua ‘Cristata’. Het zekere feit is dat deze twee rassen de enige aanwezigen waren in de kas. Wie fungeerde als moeder-en wie als vaderplant is onbekend. De plantjes werden apart genomen en opgekweekt. Eén van de planten bleek commercieel interessant. De geselecteerde hybride is nu geïntroduceerd als ‘Nicolas Diamond’. Het heeft een redelijke kou-resistentie en droogte-tolerantie, waarschijnlijk geërfd van Pyrrosia. De rhizomen zijn in omvang tussen die van beide ouders. Het gewas heeft haarvormige, roestrode schubben met een lengte die ligt tussen die van beide ouders. Het blad is diep ingesneden, in het midden groen, glimmend en semi gelobd aan het uiteinde van de segmenten. De totale bladgrootte is kleiner dan Phlebodium, maar groter dan Pyrrosia. Tot nu is nog geen sporevorming waargenomen. Het nothogenus om te gebruiken voor deze hybride zal zijn xPhlebosia (Phlebodium x Pyrrhosia), rasnaam ‘Nicolas Diamond’.

Jakoline van Straalen

Glastuinbouw Nederland - © 2024