Warmtealliantie wil vaart maken met warmtenet in Zuid-Holland

Vorige week is de warmtealliantie opgericht. Een samenwerking van Provincie Zuid-Holland, Havenbedrijf Rotterdam, Gasunie, warmtebedrijf Rotterdam en Eneco die moet leiden tot een hoofdnet voor warmte in heel de provincie.

De alliantie staat onder leiding van gedeputeerde Han Weber en wil een vliegwiel zijn voor de realisatie. De afgelopen jaren is de ontwikkeling van de zogeheten warmterotonde opgepakt door het programmabureau Warmte Koude en de Clusters West en Oost. Tot op heden heeft dit nog niet geleid tot de ontwikkeling van een groot warmtenet.

Volgens LTO Glaskracht Nederland kan de warmtealliantie wel tot een doorbraak leiden. Het zijn de juiste partijen om de regie te nemen in de ontwikkeling. Het van belang dat maximaal aangesloten wordt op concrete casussen, zoals de uitbreiding en versterking van de RoCa leiding en de Leiding over Noord. Het voordeel is dat deze netten er al grotendeels liggen en er dus relatief beperkte investeringen nodig zijn om meer warmte te benutten.

LTO Glaskracht Nederland zet maximaal in op het organiseren en combineren van glastuinbouwclusters. In Oostland zijn al meerdere warmte coöperaties opgericht en in Westland is een samenwerking aangegaan met Energie Transitie Partners, een initiatief van HVC en Westland Infra.

Glastuinbouw Nederland - © 2024