Werkbezoek huisvesting en de rol van de werkgever

Een fijne plek om te wonen is voor iedereen belangrijk. Ook voor internationale werknemers die de keuze maken om zich in Nederland te vestigen. Deze groep levert een belangrijke bijdrage aan de economie en de continuïteit in de glastuinbouw. Helaas is juiste huisvesting voor deze kwetsbare werknemers nog vaak een uitdaging. Wat is hierin jouw rol als werkgever?

Afgelopen maart nodigden Greenports Nederland, Glastuinbouw Nederland en LTO Nederland wethouders, gedeputeerden, beleidsmakers en ondernemers uit voor een werkbezoek in Zeewolde op 31 maart. Meer dan zestig deelnemers wilden met hun eigen ogen zien hoe in deze gemeente 1.200 internationale werknemers een huis hebben gekregen. Bekijk de video van het eerste werkbezoek huisvesting voor internationale werknemers in Zeewolde hier.

Wil je zelf ook aan de slag met huisvesting?
Slechts 15% van de leden van Glastuinbouw Nederland verzorgt zelf de huisvesting voor internationale werknemers. Regel jij zelf huisvesting? Laat je dan certificeren. Dit kan via het Agrarisch Keurmerk Flexwonen of de Stichting Normering Flexwonen. Deze keurmerken waarborgen de kwaliteit van huisvesting. 

  • Zelf huisvesten? Bekijk deze praktische tips of lees verder op deze pagina.
  • Wist je dat elke huisvesting moet voldoen aan maar liefst 57 normen die zijn opgenomen in de cao glastuinbouw? Deze normen zijn vastgelegd in twee keurmerk systemen:
  1. het SNF keurmerk (Stichting Normering Flexwonen)
  2. het AKF keurmerk (Stichting Agrarisch Keurmerk Flexwonen)

Of je nu zelf of je uitzendbureau huisvesting regelt: aan deze normen moet de woonruimte altijd voldoen.

Inspiratie nodig?
Bekijk dan eens het Inspiratieboek tijdelijke huisvesting van internationale medewerkers. Hierin vind je voorbeelden van huisvesting waar je wellicht zelf nog niet eens aan had gedacht. Naast voorbeelden vind je ook kennis en tips over huisvesting op de bijbehorende kennisbank.

Jacqueline Kroon

Glastuinbouw Nederland - © 2024