Werkgroep Arbo op dreef; van werken onder LED tot werken op hoogte

De werkgroep Arbo had de afgelopen tijd een mooie mix aan onderwerpen op de agenda staan. Praktisch de implementatie van sector overstijgende projecten als bescherm bewust en uitzendkrachten werken veilig en lange termijn investeringen in de Arbocatalogus.

E-book Gezond werken met internationale (flex) medewerkers
Met dit E-book kunnen ondernemers en HR-managers zelf aan de slag om veilig werken voor internationale en/of flex-medewerkers te bevorderen. Het E-book doorloopt acht stappen; van werving tot toezicht. Per stap staan tips beschreven en worden instrumenten aangereikt. De werkgroep Arbo wil zich gaan buigen over het verder uitwerken van instructies in beeldtaal.

Arbocatalogus
Ondernemers in de sector willen eerlijk werk en dit is voor de werkgroep Arbo onlosmakelijk verbonden aan veilig en gezond werken. Binnen Stigas worden technieken en manieren, goede praktijken, normen en praktische handleidingen beschreven voor veilig en gezond werken. De kern van het werk vormt de Arbocatalogus, de onderdelen die beschrijven hoe aan de wettelijke voorschriften (Arbowet) kan worden voldaan.

Hoofdstuk LED
Het gebruik van LED in de glastuinbouw heeft een vlucht genomen, mede door de regeling Energie-efficiëntie glastuinbouw (EG). Dit leidt tot vragen over mogelijke menselijke gezondheidsrisico’s bij het werken onder LED-licht. De zogenoemde fotobiologische risico’s. Nu de leaflet voor ondernemers en leveranciers bijna gereed is, vindt de werkgroep Arbo het tijd om een hoofdstuk aan de Arbocatalogus toe te voegen.

Hoofdstuk buisrailwagen
In een aantal teelten wordt bij werken op hoogte voor gewas-, oogst-, onderhouds- en/of reparatiewerkzaamheden gebruikgemaakt van buisrailwagens. De belangrijkste risico’s bij het werken met buisrailwagens zijn het omvallen van de buisrailwagen en werknemers die eraf vallen. Om deze risico’s te verminderen moeten maatregelen worden genomen. Die zijn beschreven in een apart deel van de Arbocatalogus.

Hoofdstuk gewasbescherming
Het hoofdstuk gewasbescherming handelt over het voorkomen of beperken van blootstelling aan gewasbeschermingsmiddelen en biociden. Gewasbeschermingsmiddelen en biociden mogen worden gebruikt nadat deze zijn toegelaten. Bij deze toelating worden hoge eisen gesteld aan de veiligheid voor mensen. Het doel: werken met gewasbeschermingsmiddelen en biociden levert geen gezondheidsschade op voor medewerkers.

Bescherm bewust
Bij het werken met gewasbeschermingsmiddelen kan onveilig gebruik de gezondheid van medewerkers in gevaar brengen. Denk aan allergieën en irritaties, maar ook aan ernstigere gezondheidseffecten. Als consequent de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen worden gedragen, kunnen deze effecten worden voorkomen. Het project biedt naast input voor de Arbocatalogus ook tools om kennis en bewustwording te vergroten. De werkgroep Arbo kijkt hoe deze tools binnen Glastuinbouw kunnen worden ingezet.

Ingrid Blom-Meeusen

Glastuinbouw Nederland - © 2024