Wettelijk minimumloon en cao Glastuinbouw

Eind dit jaar loopt de cao Glastuinbouw af. Dit betekent dit najaar opnieuw onderhandelen. Het uurloon en wettelijk minimumloon staan hierbij hoog op de agenda.

Wettelijk minimum uurloon
In ons loongebouw is de entree van schaal B gekoppeld aan het wettelijk minimumloon. Per 1 januari 2024 veranderen de rekenregels voor het wettelijk minimum uurloon. Iedere werkgever moet voor het uurloon rekenen met 36 uur. Dit is ongeacht de duur van de werkweek in de cao, bij ons 38 uur. Deze nieuwe rekenregel betekent een extra verhoging van het uurloon in B1 van ruim 5%.

Verhoging wettelijk minimumloon 1-1-2024
Naast de nieuwe rekenregel voor het uurloon wordt het wettelijk minimumloon per 1 januari 2024 ook geïndexeerd. Deze week is bekend geworden dat door de nieuwe rekenregels en de indexatie samen het nieuwe minimum uurloon op 1 januari 13,27 euro wordt.

Voor het loongebouw in onze cao betekent dit dat zonder nieuwe cao afspraken de uurlonen in B1 tot en met B5, C1 en C2, D1 en D2 en tot slot E1 onder het minimum uurloon uitkomen. In deze schalen en treden zal in ieder geval vanaf 1 januari 13,27 euro per uur betaald moeten worden.

Ook de Werkgeverslijn heeft het nieuwe minimumloon gecommuniceerd in haar nieuwsbrief.

Prinsjesdag
Na Prinsjesdag kwam in de Tweede Kamer het gesprek op gang over armoede bestrijding. Eén van de oplossingsrichtingen is het extra verhogen van het wettelijk minimumloon. Na de verkiezingen zal pas meer duidelijkheid komen over deze plannen en mogelijk dus extra verhoging van het wettelijk minimumloon per 1 juli.

De cao-onderhandelingen volgen
Glastuinbouw Nederland sluit samen met Plantum en LTO Nederland de cao af. Aan vakbondszijde nemen FNV en CNV vakmensen deel. Op de website van Glastuinbouw Nederland kun je de onderhandelingen en laatste ontwikkelingen volgen.

Ingrid Blom-Meeusen

Glastuinbouw Nederland - © 2024