Zeeuws Gedeputeerden bespreken energietransitie en huisvesting tijdens werkbezoek aan Seasun

Bestuurders van overheden en sectorpartijen in Zeeland brachten op woensdagochtend 20 juli een bezoek aan paprika- en tomatenteler Seasun in het Zeeuwse Kapelle. Ook Glastuinbouw Nederland was goed vertegenwoordigd bij het werkbezoek aan de glastuinbouw in Zeeland.

Aanwezig waren gedeputeerden De Bat en Van der Velde namens de Provincie Zeeland, wethouder Mackintosh namens de Gemeente Kapelle, voorzitter Adri Bom-Lemstra en regiovoorzitter Brabant/Zeeland Mari van den Heuvel namens Glastuinbouw Nederland en vicevoorzitter Joris Baecke namens ZLTO.
Namens de directie van Seasun gaven Jozua Lagendijk en Jeroen Steenbrink een presentatie. Er werd gesproken over uitdagingen op het gebied van huisvesting van arbeidsmigranten, krapte op de arbeidsmarkt en de energietransitie.

Energie en huisvesting
Seasun wil goede, permanente huisvesting realiseren voor de medewerkers. De arbeidsmarkt is krap en goed werkgeverschap is mede daarom erg belangrijk in deze tijden. Samen met de Gemeente Kapelle en de Provincie Zeeland wordt er toegewerkt naar een verblijfssituatie voor internationale arbeidskrachten, die ertoe moet leiden dat mensen met veel plezier in Kapelle verblijven en graag meerdere jaren terugkomen om voor het teeltbedrijf te werken.
Daarnaast kwam het vraagstuk rondom de energietransitie ter sprake. Energieprijzen zijn torenhoog op het moment en de glastuinbouwsector ondervindt hier veel nadeel van. Zowel fysieke als economische beschikbaarheid van gas is schaars. Dit zet niet alleen Seasun, maar de hele sector voor grote uitdagingen. De onzekerheid in de markt maakt dat het glasgroentebedrijf zich voorbereidt op alle mogelijk scenario’s en alle ontwikkelingen nauwlettend volgt.

Fotobijschrift: (v.l.n.r): Wethouder Mackintosh, gedeputeerde De Bat, Jozua Lagendijk, Jeroen Steenbrink, gedeputeerde Van der Velde, Mari van den Heuvel, Adri Bom-Lemstra en Joris Baecke.

Jules Verstraten

Glastuinbouw Nederland - © 2022