Meldpunten

Contact

Ingrid Blom-Meeusen

Themaspecialist Arbeid

Jacqueline Kroon

Beleidsspecialist Arbeid

Sociaal beleid

Als glastuinbouwsector willen wij aantrekkelijk werk bieden. Werk in een sector die bekend staat als aantrekkelijk werkgever. Een sector die mensen goed werk biedt en kansen geeft om breed inzetbaar te zijn. Dat alles in een veilige en vertrouwde werkomgeving.

Gaat er ondanks alle inspanningen iets mis, dan zorgt Glastuinbouw Nederland ervoor dat ondernemers, werkgevers en -nemers dit bespreken, intern en extern. We kennen een eigen meldpunt voor incidenten, hebben als sector een externe vertrouwenspersoon en zijn actief in netwerken rondom het thema arbeidsuitbuiting en de aanpak hiervan.

Meldpunt incidenten sociaal beleid

Incidenten, situaties waar getwijfeld wordt aan het handelen als goed werkgever, kunt u bij Glastuinbouw Nederland melden. Wij willen de meldingen onderzoeken, bijsturen en er van leren.

Richtlijnen
In de richtlijnen staat beschreven welke stappen worden gevolgd als het vermoeden bestaat dat er sprake is van een incident op werkgeverschap binnen de sector.

Melden van een incident
Het melden van een incident kan via dit formulier of door een e-mail te sturen naar een van de specialisten Arbeid: Ingrid Blom of Jacqueline Kroon. Zie gegevens op deze pagina onder 'contact'.

Richtlijn Samen handhaven

Sociale partners FNV, CNV, Glastuinbouw Nederland en Plantum willen graag dat de cao en ook andere wet- en regelgeving correct wordt toegepast. Zij spannen zich in om heldere afspraken te maken en informeren hun leden over deze afspraken en de geldende regels. Het sluitstuk is handhaven. In de Richtlijn Samen handhaven Glastuinbouw worden de verschillende stappen en rollen beschreven en staan instrumenten genoemd die kunnen bijdragen aan een oplossing van een meningsverschil.

Interne meldprocedure klokkenluiders

Glastuinbouwbedrijven en Glastuinbouw Nederland willen dat werknemers op een adequate en veilige manier melding kunnen doen van eventuele vermoedens van een misstand binnen de eigen organisatie. De Regeling Meldpunt Klokkenluiders beschrijft de wijze waarop een misstand gemeld kan worden, stelt de procedure vast die gevolgd wordt bij een melding en voorkomt dat een melder in zijn rechtspositie wordt benadeeld als gevolg van het melden.

Ongeval tijdens het werk

Een arbeidsongeval, met als gevolg een ziekenhuisopname en/of blijvend letsel, of een dodelijk ongeval moet u direct melden. Dat kan telefonisch bij de Nederlandse Arbeidsinspectie, telefoon 0800-5151 (gratis) of via het formulier Ongeval. Zij zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week telefonisch bereikbaar. Kijk hier voor meer informatie en aanmelden.

Als er een bedrijfsongeval gebeurt, komt er veel op u af. Op u als werkgever, maar ook op iedereen die erbij was. Vanaf 2023 stimuleert de Nederlandse Arbeidsinspectie daarom de zelfinspectie. Bijkomend voordeel: een goed uitgevoerde zelfinspectie verkleint de kans op een boete. Stigas kan hierbij ondersteunen.

Vertrouwenspersoon

Bij ongewenst gedrag is de interne vertrouwenspersoon binnen het glastuinbouwbedrijf in principe het eerste aanspreekpunt. Daarnaast kan er ook een externe vertrouwenspersoon worden ingeschakeld. Lees meer.

Weerbare Sierteeltsector

In de aanpak Weerbare Sierteeltsector werkt een aantal belangrijke partners samen om het mooie van de sector te beschermen en de kwetsbare punten aan te pakken. De focus ligt bij preventie: voorkomen is beter dan genezen. Ondernemers worden ondersteund bij het weerbaar worden, krijgen kennis en kunnen signalen van criminaliteit sneller herkennen, misstanden melden en preventieve maatregelen nemen.

Op de website Weerbare Sierteeltsector staat hoe je verdachte situaties kunt melden.

De samenwerking is gericht op het aanpakken van ondermijnende criminaliteit en mistanden in de sector. Glastuinbouw Nederland neemt deel aan de werkgroep Arbeidsuitbuiting.

Contact

Ingrid Blom-Meeusen

Themaspecialist Arbeid

Jacqueline Kroon

Beleidsspecialist Arbeid

Glastuinbouw Nederland - © 2024