35 kilometer riool en 54 pompen voor rioolnetwerk tuinders Bommelerwaard

In Zaltbommel is in de derde week van april een begin gemaakt met de aanleg van 35 kilometer buizen en 54 pompen. Omroep Gelderland deed verslag van de start van de aanleg van het rioolnetwerk speciaal voor tuinders in de Bommelerwaard en spreekt van ‘een hele klus’.

Via het rioolnetwerk kunnen de tuinders hun gewasbeschermingsmiddelen afvoeren naar het waterschap dat de stoffen zuivert. Het project is een samenwerking tussen de gemeente, Waterschap Rivierenland, drinkwaterbedrijf Dunea en de tuinders. Een gedeelte van het gezuiverde water zal het waterschap naar de Waal afvoeren. Van het andere deel maakt Dunea drinkwater.

Miljoenenproject
De overheden financieren het project. 'Het project levert een grote bijdrage aan de verbetering van de waterkwaliteit en drinkwaterveiligheid', zegt de gemeente Zaltbommel. De tuinders betalen de aanleg terug in de vorm van heffingen.
Met de samenwerking lopen de tuinders voor op de doelstelling om in 2027 geen schadelijke stoffen meer achter te laten, oftewel om 'emmissieloos' te telen. Het project wordt mede daarom gefinancierd door de Europese Unie met een bedrag van 1,7 miljoen euro. In totaal kost de aanleg meer dan 5 miljoen euro.

Wegafzettingen
De werkzaamheden duren het hele jaar. Op sommige plekken in de gemeente moet de weg worden afgezet. De gemeente communiceert dit naar de omwonenden. Op 1 januari 2021 moeten de eerste vloeistoffen via het netwerk worden verplaatst.
Klik hier voor het bericht van Omroep Gelderland.

Neem voor meer informatie over dit project en de inbreng van Glastuinbouw Nederland contact op met Guus Meis, of Gerard Selman.

Glastuinbouw Waterproof

Omroep Gelderland

Glastuinbouw Nederland - © 2024