Aan een Noodfonds wordt hard gewerkt

Het crisisteam Tuinbouw werkt vanuit de Taskforce Financiën aan de uitwerking van een noodfonds voor de gehele tuinbouwsector. Dit noodfonds dient ter financiële compensatie en is bestemd voor de middellange- en lange termijn om schade en herstel tijdens deze coronacrisis voor ondernemers te compenseren.

Deze Taksforce heeft vandaag in voorbereiding op dit noodfonds een inventarisatieformulier schade bewijsvoering opgesteld. Deze wordt vrijdag 20 maart voorgelegd aan de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland ( RVO) en het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit. Glastuinbouw Nederland, GroentenFruitHuis, Royal Flora Holland, VGB, Anthos, banken en LTO NL maken deel uit van deze Taksforce financiën van Crisisteam Tuinbouw (de hele tuinbouwketen).

Andere maatregelen
Naast dit noodfonds in wording is er een noodkrediet. Dit bestaat uit een breed pakket steunmaatregelen vanuit het Kabinet om de glastuinbouwsector door de Corona-crisis heen te loodsen. Hieronder vallen diverse borgstellingsregelingen, werktijdverkorting, uitstel van Belastingen, uitstel van Energiebelastingen, waaronder ODE in de 2e, 3e, en 4e schrijf. De banken hebben inmiddels een uitstel van rente en aflossing voor de komende zes maanden toegezegd.

Jakoline van Straalen

Glastuinbouw Nederland - © 2024