Aangepast etiket Nomolt in het kader van de synchronisatie

Onlangs is het etiket van Nomolt aangepast in het kader van de synchronisatie. Hierdoor valt het binnen de afspraken van het hooflijnenakkoord verplichte waterzuivering. Deze afspraken zijn gemaakt met onder andere overheden, waterschappen, industrie en sector om te komen tot een betere waterkwaliteit en het verlagen van emissies naar het oppervlaktewater.

Bij toepassing van Nomolt is het vanaf 1 januari 2018 in de bedekte teelten niet toegestaan om ongezuiverd afvalwater te lozen. Het te lozen afvalwater mag uitsluitend op het oppervlaktewater of riool worden geloosd, nadat het door een goed werkende zuiveringsvoorziening is geleid die tenminste 95% van de werkzame stof uit deze afvalwaterstroom verwijdert.

LTO Glaskracht Nederland is verheugd dat dit actief opgepakt is door Ctgb en toelatingshouder BASF. Om hieraan te kunnen voldoen is echter de toepassingsperiode van Nomolt in de bloemisterijgewassen ingekort. Zie hiervoor het nieuwe etiket.

De afgesproken synchronisatie van een aantal belangrijke middelen in de glastuinbouw is hiermee gerealiseerd. Imidacloprid (werkzame stof van Admire, Gaucho, Kohinor en WOPRO Imidacloprid 70WG) is buiten het hoofdlijnenakkoord gehouden. Daar blijft verplichte zuivering van 99,5% van kracht evenals voor thiacloprid (Calypso) waarbij meer dan 95% zuivering op het wettelijke gebruiksvoorschrift staat. Voor toepassing van deze 2 laatste stoffen moet nu reeds aan de zuiveringsplicht worden voldaan.

 

 

 

Glastuinbouw Nederland - © 2024