Acuut knelpunt Fusarium oxysporum f.sp. lactucae in glassla

Als er duidelijke aanwijzingen zijn dat het acute knelpunt van de uitval door Fusarium oxysporum f.sp. lactucae kan worden opgelost door de inzet van een bepaalde methode of gewasbeschermingsmiddel, dan wordt hard gewerkt om deze methode of dit middel voor de Nederlandse slatelers beschikbaar te krijgen. Eén unieke oplossingsroute ontbreekt helaas nog.

De problematiek van deze bodemgebonden schimmel is zeer complex. Naar alle waarschijnlijkheid is een systeemaanpak noodzakelijk. Een resistent ras is niet op korte termijn beschikbaar, maar dit is mogelijk de enige oplossing. Of we moeten in staat zijn de grond schoner te krijgen, te stomen of de bodem te resetten. Welke techniek biedt het beste perspectief en zijn aanvullende effectieve middelen hierop ten behoeve van de kleine gewasgroep sla mogelijk?

Sreeningsproef gericht op fusarium in sla
De landelijke commissie Bladgroente en de Coördinator Effectief Maatregelenpakket (CEMP) willenn, in samenwerking met Botany, graag op korte termijn een screeningsproef doen. Onlangs is een groot aantal toelatingshouders gevraagd of zij, gericht op de fusarium oxysporum problemen, perspectiefvolle middelen beschikbaar hebben om in dit onderzoek mee te laten lopen en of zij bereid zijn financieel bij willen dragen. Zodra zicht is op voldoende perspectief, gaat dit onderzoek van start.

Jeannette Vriend

Glastuinbouw Nederland - © 2024