Alternatieven voor AATerra

Na ongeveer 25 jaar is AATerra nog op te gebruiken tot 1 juni 2017. Tijdens recente gewasbijeenkomsten Chrysant in Gameren en Maasdijk was een van de onderwerpen de einde van de toelating van AATerra. Theo Roelofs (Delphy) gaf de aanwezigen een aantal tips mee.

Fenomenal
Een logische chemische alternatief voor AATerra zou Fenomenal van Bayer kunnen zijn. Dit middel heeft de twee werkzame stoffen Fenamidone en Fosethyl-Aluminium. Er zijn goede ervaringen met 1,5 – 3,0 gram per m2. Fenomenal hecht sterk aan de grond. Van belang is dat dit middel (het is een poederformulering) genoeg tijd heeft om op te lossen.

Ridomil Gold
Een ander alternatief voor AATerra is Ridomil Gold, met de werkzame stof is Metalaxyl. Dit middel is succesvol in gebruik voor curatieve toepassing, maar is heel gevoelig voor resistentievorming. Volgens Theo Roelofs is Ridomil Gold hierdoor minder geschikt voor preventieve pythiumbehandeling. Belangrijk is dit middel heel secuur toe te passen met een spuitboom, vanwege lage dosering en extreem wateroplosbaar.

Starten zonder middelen
Enkele chrysantenkwekers starten chemieloos. Een groot aantal issues is dan belangrijk. Dit zijn de structuur van de grond en voldoende organische stof en humus. De verdeling van de regenleiding moet perfect zijn en er is een aangepaste watergiftstrategie. De bemesting heeft extra aandacht nodig, met name ijzer en fosfaat. Vraag uw voorlichter om advies.

Voor de bedrijven die chemieloos starten zijn er enkele hulpmiddelen. De meststof kaliumfosfiet geeft bij gebruik van 2 cc per m2 bij het aangieten een verhoogde gewas- en grondweerbaarheid. Hierdoor is de kans is op schade van pythium minder groot.

Het middel Cultazym van de leverancier Ecoline bevat enzymen. Het middel versnelt de afbraak van oude gewasresten, zodat de voedingsbodem voor rhizoctonia sneller is opgeruimd. De beste werking is te realiseren door 2 cc per m2 te doseren bij het aangieten.

Glastuinbouw Nederland - © 2024