Bied vluchtelingen veiligheid en zekerheid

Glastuinbouw Nederland stelt dat het belangrijk is dat daar waar glastuinbouwondernemers hulp kunnen bieden aan vluchtelingen uit Oekraïne zij dat zeker moeten doen. "De prioriteit ligt bij het bieden van fatsoenlijke huisvesting, goede gezondheidszorg en scholing voor de kinderen", stelt voorzitter Adri Bom-Lemstra.

Inmiddels zijn 1,5 miljoen mensen uit Oekraïne gevlucht, waarvan er zo’n 300 nu formeel zijn aangemeld in Nederland. In werkelijkheid kan dit aantal hoger zijn, omdat deze mensen niet verplicht zijn zich te melden. De vluchtelingen zijn veelal vrouwen met kinderen en ouderen. Mannen tussen de 18 en 60 jaar moeten in Oekraïne blijven, omdat ze opgeroepen kunnen worden.

De mensen die nu komen zijn veelal getraumatiseerd. Ze hebben veiligheid en zekerheid nodig. Deze vinden ze in fatsoenlijke huisvesting, goede gezondheidszorg en opvang en onderwijs voor de kinderen. Het hebben van werk is in deze fase van ondergeschikt belang. Het mooiste is als deze vluchtelingen straks weer terug naar huis kunnen. Indien dat niet mogelijk blijkt te zijn, dan willen we mensen helpen om te kunnen voorzien in hun eigen levensonderhoud. Werken in de kas is dan een optie, maar alleen als de randvoorwaarden heel goed zijn geregeld. Misstanden moeten we absoluut voorkomen.

Ondernemers die huisvesting ter beschikking willen stellen, kunnen contact opnemen met hun gemeente.

Jakoline van Straalen

Glastuinbouw Nederland - © 2024