Biodiversiteit bij telers in het Oostland

De teeltbedrijven OVATA (bleiswijk), Stolk Brothers (Bergschenhoek), Duijvestijn Tomaten (Pijnacker) en Themato (Berkel en Rodenrijs) hebben ieder een gelijk stuk beplanting op hun perceel laten aanleggen om de biodiversiteit in het Oostland te verhogen. Onderzoekers hebben de beplanting specifiek uitgezocht om zoveel mogelijk natuurlijke vijanden aan te trekken.

Wageningen University & research (WUR) gaat bij de vier telers twee jaar lang monitoren naar insecten. Doel is dat door de biodiversiteit in glastuinbouwgebieden te vergroten, de plaagdruk in de kassen afneemt, of door deze beplanting in ieder geval gelijk blijft. Op de eerste monitoringsdag was het meteen raak. WUR heeft de eerste twee natuurlijke bestrijders gespot. De zevenstip en gaasvliegeieren in een insectenhotel. De bollen zijn ook mooi opgekomen en er is een broedende eend achter een kas gesignaleerd.

Praatplaat 
Samenwerkende organisaties in Greenport Westholland ontwikkelden een praatplaat over biodiversiteit. Hierin is in een oogopslag te zien waar de betrokken partijen in de Greenport naartoe willen werken op gebied van biodiversiteit. Ook kunnen zij met elkaar het gesprek aangaan over wat er te zien is op de plaat.
Het onderzoek van WUR naar biodiversiteit wordt breed gesteund door meerdere organisaties. De telers dragen zelf bij en verder is er steun van de provincie Zuid-Holland, Glastuinbouw Nederland, Stichting Kennis in je Kas (Kijk), Greenport West-Holland, gemeente Pijnacker-Nootdorp en gemeente Westland. Het onderzoek is een onderdeel van de PPS ‘Biodiversiteit in en om de kas’ van de Topsector T&U.

Neem voor meer informatie contact op met Eveline Stilma (InnoPlant), telefoon: 06 244 094 25.

Glastuinbouw Nederland - © 2024