College Uithoorn bezoekt kwekerij de Zonnebloem

Het voltallige college van Uithoorn bracht op dinsdag 4 oktober een bezoek aan kwekerij de Zonnebloemen van Cris en Bart Oostveen. Dit bezoek is geïnitieerd door het bestuur van regio Aalsmeer van Glastuinbouw Nederland, ter kennismaking met het nieuwe college van Uithoorn. De ondernemers bespraken met het college de pittige uitdagingen waar zij met hun bedrijf vandaag de dag voor staan.

Burgemeester Heiligers en de wethouders Hoekstra, De Robles en Hazen brachten dinsdag 4 oktober een bezoek aan de jongeplantenkwekerij van Cris en Bart Oostveen. Vicevoorzitter van regio Aalsmeer en eigenaar Bart Oostveen heette de groep welkom in de glastuinbouw en gaf aan vereerd te zijn dat hij het voltallige college en met hen twee ambtenaren van economische zaken, in de glastuinbouw mocht ontvangen.

Uitdagingen
Bart Oostveen nam het gezelschap, dat naast de afvaardiging van de gemeente ook bestond uit bestuursleden Ruud Duijnisveld, Wout van Tol en Jacco Vooijs, mee voor een rondleiding over zijn mooie bedrijf. Tijdens een boeiende presentatie in de kas tussen de jonge planten vertelde Bart over het verleden en de toekomst van het bedrijf en de uitdagingen waar zijn bedrijf en de hele glastuinbouw nu mee te maken hebben.
De oprechte interesse van het college in het bedrijfsvoering en de huidige uitdagingen leidde tot mooie gesprekken. Wethouder Jan Hazen: “We hopen dat onze ondernemers in de glastuinbouw het de komende tijd zullen redden door extra innovaties en mogelijke alternatieve teeltmethodes. Als gemeente proberen we de diverse factoren ook mee te nemen in ons beleid.”

Circulaire kas
Na de presentatie heeft het gezelschap uitleg gekregen over: de nieuwe ontvochtiger van de kaslucht, eisen van de export naar Amerika, gebruik van restwarmte uit het laboratorium, wat er komt kijken bij weefselkweek en de werking van de verspeenrobot.
Natuurlijk gingen de gasten niet naar huis zonder het boekje ‘Gaan met die circulaire kas, samen gezonder en gelukkiger’, dat Glastuinbouw Nederland eerder dit jaar publiceerde. Een zeer geslaagd bezoek waar het college op een goede manier kennis heeft kunnen maken met de glastuinbouw.

Wilbert Ammerlaan

Glastuinbouw Nederland - © 2023