Complexe ziektedruk bladgroente

Al bijna een jaar is bij meerdere jaarrond slatelers grote schade veroorzaakt door fusarium en wortelduizendpoot. Door de landelijke commissie Bladgewassen van LTO Glaskracht Nederland zijn enkele maanden terug monsters van aangetaste sla aangeleverd bij de NVWA.

Omdat in eerste instantie werd vermoed dat slaplanten primair aangetast worden door wortelduizendpoot en daardoor fusarium invalspoorten kreeg, leek dat de oplossing gezocht moest worden in de bestrijding van de wortelduizendpoot. De resultaten die nu door de NVWA zijn gepresenteerd wijzen uit dat fusarium geen wortelduizendpoot nodig heeft om schade aan te kunnen richten. Als wortelduizendpoot of fusarium de plant aantast is dat tegelijk wel een invalspoort voor de ander, wat de aantasting nog heftiger maakt.

De gevonden fusarium is een Oxysporum Lactuce, waarvan drie races (fysio’s) bekend zijn, waarschijnlijk is de onderzochte fusarium een nieuwe race. Er lopen nog twee contra-expertises in Italië en Amerika.

Slabedrijven die nog geen aantasting hebben kunnen er niet zeker van zijn dat dat zo blijft. Het smaller wordend middelenpakket maakt het er allemaal niet makkelijker op. De landelijke commissie Bladgroente bekijkt of gezamenlijk de problemen aangepakt kunnen worden middels het opstarten van onderzoeken. Geld moet dan op tafel komen om dat onderzoek te financieren.

Aantasting melden
Belangrijk is nu om van alle ondernemers die getroffen zijn te weten hoe bij hen de problematiek is en of er positieve resultaten in een aanpak worden geboekt. Degene die een aantasting op het bedrijf hebben van wortelduizendpoot en/of fusarium en mogelijke oplossingen weten worden verzocht dit te melden bij Robert van Appeldoorn.

Glastuinbouw Nederland - © 2024