Droogteproblemen nog niet voorbij ondanks regen

De recente neerslag en lagere temperaturen zijn voor veel teelten een verademing maar ook een druppel op de gloeiende plaat. Landelijk gezien blijven de problemen eveneens aanhouden. De verwachting is dat het neerslagtekort de komende twee weken weer verder toeneemt. Er is officieel sprake van een watertekort.

Daar komt bij dat de afvoer van de Rijn volgens huidige inschatting verder afneemt tot minder dan 900 m³/s (normaal = 1.200 m³/s) en daardoor neemt de zoutindringing vanuit de Noordzee toe. De waarden van chloride in de Hollandse IJssel zijn inmiddels aan het oplopen. Door het uitblijven van neerslag in het bovenstroomse gebied kan de afvoer van de Rijn de komende twee weken zelfs dalen tot onder de 800 m³/s. De beschikbaarheid van zoet oppervlaktewater komt dan nog verder onder druk te staan. De beregeningsverboden blijven gehandhaafd en worden mogelijk op termijn uitgebreid.

Bekijk onderaan dit bericht bij de downloads de rapportage van het Hoogheemraadschap van Rijnland met details over de droogteproblematiek.

Guus Meis

Glastuinbouw Nederland - © 2024