Duitsland en VK verlengen lockdown, wat zijn gevolgen voor sierteelt?

Omdat de coronabesmettingscijfers te hoog blijven, heeft Duitsland besloten de huidige lockdown tot 31 januari te verlengen. Dat zou bondskanselier Angela Merkel zijn overeengekomen met de deelstaten, zo meldt de Duitse krant Bild. Ook premier Johnson van het Verenigd Koninkrijk heeft een landelijke lockdown aangekondigd.

Hoewel in Duitsland niet-essentiële winkels gesloten zijn, kunnen bloemen en planten - net zoals in Nederland - nog wel door bloemisten worden verkocht mits zij deze in de buitenlucht uitstallen. Ook is verkoop mogelijk via cash-&-carry’s en supermarkten. Tuincentra en bouwmarkten zijn dicht, alleen in Noordrijn-Westfalen zijn tuincentra nog open.

Landelijke lockdown in VK
In delen van het Verenigd Koninkrijk (VK) golden al strenge coronamaatregelen in verband met een besmettelijkere virusvariant. Premier Boris Johnson kondigde gisteren echter een landelijke lockdown aan die zeker tot half februari zal duren en waarbij niet-essentiële winkels dichtgaan. Bloemen en planten mogen in het VK nog worden verkocht via supermarkten en de meeste tuincentra (uitgezonderd in Wales). Bijna 70% van de bloemen- en plantenverkoop in het VK verloopt via tuincentra en supermarkten.

Quincy von Bannisseht

Glastuinbouw Nederland - © 2021