Etiketwijziging Pirimor rookontwikkelaar

Afgelopen week is een etiketwijziging vastgesteld voor Pirimor rookontwikkelaar met de werkzame stof Pirimicarb (5793 N) door het College voor de toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (Ctgb). Het betreft een insectenbestrijdingsmiddel voor professioneel gebruik dat wordt toegepast in diverse teelten.

Het te lozen drain-, drainage en filterspoelwater mag uitsluitend op het oppervlaktewater of riool worden geloosd, nadat het door een goed werkende zuiveringsvoorziening is geleid die tenminste 99,5% van de werkzame stof uit deze afvalwaterstroom verwijdert. Deze zuiveringsvoorziening dient te bestaan uit één van onderstaande combinaties van technieken:

  • H2O2 + MDUV + actief koolfilter;
  • H2O2 + LDUV + actief koolfilter;
  • Ozon + actief koolfilter;
  • een andere door het bevoegd gezag gelijkwaardig verklaarde techniek.

Het is niet toegestaan dit product te verkopen aan glastuinbouwbedrijven die niet kunnen aantonen dat zij kunnen voldoen aan de toepassingsvoorwaarden. Verkoop vindt plaats volgens het regime van gecontroleerde distributie van de Stichting CDG.

Het Ctgb heeft de volgende aflever- en opgebruiktermijn voor het W4-etiket vastgesteld: het einde van de aflevertermijn is 1 november 2016, het einde van de opgebruiktermijn is 1 januari 2017. Telers die niet lozen mogen het product kopen en toepassen volgens het wettelijk gebruiksvoorschrift. Ze moeten hiervoor wel een verklaring ondertekenen. Om hieraan te voldoen moeten de waterstromen goed in beeld zijn en moet maximaal worden gerecirculeerd. Dit is van groot belang om de waterkwaliteit te verbeteren en te zorgen dat de etiketten beschikbaar blijven voor de glastuinbouw.

Glastuinbouw Nederland - © 2024