EU buigt zich over vermindering middelengebruik en duurzame voedselproductie

De Milieucommissie (ENVI) en Landbouwcommissie (AGRI) in het Europees Parlement hebben eind 2020 initiatiefverslagen opgesteld over de ‘Van boer tot bord’-strategie en de biodiversiteitsstrategie. Deze strategieën maken deel uit van de Green Deal van de EU, voorgesteld in december 2019, en zijn belangrijk voor de land -en tuinbouw. Onder andere vanwege de doelstellingen voor vermindering van het middelengebruik en een duurzame voedselproductie.

Alleen ENVI is bevoegd voor de biodiversiteitsstrategie, terwijl beide commissies de ‘Van boer tot bord’-strategie behandelen. Een initiatiefverslag, kortweg INI, is een document waarin het Europees Parlement de Europese Commissie verzoekt om met een formeel wetsvoorstel te komen. Een INI is dus geen wetgevende procedure, maar het wordt wel beschouwd als een belangrijk politiek signaal. Het EP geeft namelijk aan dat wetgeving over een bepaald onderwerp wenselijk is en zet ook meteen de krijtlijnen uit van het politiek speelveld.

Verduurzamingsinspanningen
Het INI Biodiversiteitsstrategie is opgesteld door Europarlementslid (MEP) César Luena, een Spaanse sociaaldemocraat. Het document bevat veel groene elementen en stelt scherpe ambities. Glastuinbouw Nederland gelooft in een constructieve aanpak. “Door de hakken in het zand te zetten, kom je geen stap vooruit”, zegt Thijs Jacobs, Beleidsadviseur EU bij Glastuinbouw Nederland. “Samen met andere ketenpartijen gaat Glastuinbouw Nederland in gesprek met Nederlandse MEPs, omdat zij wijzigingsvoorstellen kunnen indienen. Op die manier willen we ervoor zorgen dat onze leden kunnen blijven doen waar ze goed in zijn: ondernemen, innoveren en kwaliteitsvolle, gezonde producten afleveren. Het is daarom belangrijk dat de verduurzamingsinspanningen in de glastuinbouw van de afgelopen jaren niet verloren gaan.”

Gezonde voeding
Het INI over de ‘Van boer tot bord’-strategie is opgesteld door de Nederlandse Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren) en de Italiaan Herbert Dorfmann (Südtiroler Volkspartei). Aangezien deze twee MEPs zich bevinden aan tegengestelde kanten van het politieke spectrum, is hun gezamenlijk document op het eerste gezicht zeer evenwichtig. “Glastuinbouw Nederland is blij met het belang dat beide politici hechten aan de gezondheid van Europese burgers en aan gezonde voeding. De tekst verwijst hier namelijk verschillende keren zeer expliciet naar.”
Zo onderstrepen de rapporteurs de positieve waarde van een gezonder, plantaardig dieet. Ook rond dit dossier werkt Glastuinbouw Nederland goed samen met andere ketenpartijen, hetgeen de land- en tuinbouwsector alleen maar ten goede komt. “Zo is het voor ons belangrijk dat inzake verduurzaming en middelengebruik rekening wordt gehouden met een aantal randvoorwaarden, zoals de erkenning van biostimulanten, de toelating van laag-risico middelen en de innovatieve toepassing van nieuwe veredelingstechnieken, zoals de CRISPR-Cas technologie”, benadrukt Thijs Jacobs.

Klik hier voor de visie van Glastuinbouw Nederland op de EU Green deal.

Glastuinbouw Nederland - © 2024