Europees Parlement: waarborg voedselsoevereiniteit en een veerkrachtige landbouw in Europa

Voedselzekerheid en een veerkrachtige Europese landbouw moet topprioriteit worden. Ook in de toekomst moeten boeren en tuinders hoogwaardige landbouwproducten kunnen maken en leveren om minder afhankelijk te worden van het buitenland.

Een betere positie voor (jonge) boer en tuinder in de keten, beschikbaarheid over de modernste technieken en werkbare wet- en regelgeving zijn daarin cruciaal. Dat stelde het Europees Parlement op 14 juni 2023 na de Covid-19 en de onmenselijke Russische invasie in Oekraïne, die de kwetsbaarheid van de Europese land- en tuinbouwsector blootlegde. Volgens Glastuinbouw Nederland een krachtig en noodzakelijk signaal aan de Europese Commissie.

Nuancering Green Deal: waarborg voedselsoevereiniteit
Het rapport ‘Zorgen voor voedselzekerheid en een veerkrachtige Europese landbouw op de lange termijn’ van de Duitse CDU-Europarlementariër Marlene Mortler stelt dat de Europese afhankelijkheid ten opzichte van het buitenland voor voedselproductie kleiner moet worden. Het rapport-Mortler lijkt daarmee op een nuancering op de eerder gepresenteerde Europese Green Deal. De doelstellingen van de Green Deal moeten volgens het Parlement zo worden uitgevoerd dat voedselzekerheid in Europa wordt gekoesterd en dat duurzaamheid op ecologisch, economisch en sociaal gebied wordt geborgd.

Daarbij wordt de Commissie opgeroepen om met een strategisch plan de voedselzekerheid binnen de EU te garanderen. Bijvoorbeeld door de aanleg van strategische voedselvoorraden en een uitgewerkte eiwit- en voederstrategie, waarmee boeren en tuinders minder afhankelijk worden van het buitenland. Verder stelt het Parlement voor om de tijdelijke steunmaatregelen die getroffen zijn ter ondersteuning van de Europese boeren en tuinders te handhaven zolang de Russische invasie doorgaat. Kortom, de Commissie moet waarborgen dat Europese boeren en tuinders in de toekomst hoogwaardige landbouwproducten kunnen blijven produceren en leveren.

Modernisering van de land- en tuinbouw
Daarnaast pleit Mortler voor het gebruik van nieuwe veredelingstechnieken voor weerbare gewassen, om zo ook het gebruik van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen te verminderen. Glastuinbouw Nederland zet zich intensief in voor weerbare teeltsystemen, mits randvoorwaarden in het kader van transparantie en traceerbaarheid zijn geborgd. Nieuwe veredelingstechnieken leveren niet alleen een belangrijke bijdrage aan de voedselzekerheid, maar ook aan klimaatadaptie en de verduurzaming van de land- en tuinbouw. Naast dat er minder kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn, zijn weerbaardere gewassen namelijk ook beter bestand tegen klimaatverandering. Belangrijk blijft dat boeren en tuinders financieel worden ondersteund bij de transitie naar geïntegreerde gewasbescherming (IPM). Voorts benadrukt het rapport het belang van modernisatie van irrigatie en waterbeheer.

Krachtig Europees signaal
Het rapport-Mortler is met een ruime meerderheid aangenomen: 447 Europarlementariërs stemden voor, 142 tegen en er waren 31 onthoudingen. Glastuinbouw Nederland roept het Parlement op nu consistent te handelen en Green Deal-wetsvoorstellen die hieraan raken kritisch te blijven beoordelen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de Natuurherstelwet (NRL) en de Verordening Duurzaam Gebruik Gewasbescherming (SUR) die momenteel ter stemming in Parlement en Raad voorliggen.

Jesse Schevel

Glastuinbouw Nederland - © 2024