Gekko’s dragen bij aan sierwaarde Zamioculcas

Met een artikel over de bedrijfsvoering bij een collega-ondernemer als inspiratiebron, besloot kwekerij Van Winden in Erica een jaar geleden een experiment uit te voeren: de inzet van gekko’s, in de strijd tegen spinnenoverlast.

Het idee om gekko’s in te zetten als alternatief voor chemische bestrijdingsmiddelen sprak direct tot de verbeelding, vertelt Tom van Winden. “Het is belangrijk om in te spelen op zaken die op je af komen, zowel vanuit de overheid als vanuit de samenleving. Naast een aanscherping van milieumaatregelen merken we dat ook steeds meer klanten van ons verwachten dat we minder bestrijdingsmiddelen gebruiken. Signalen waar je iets mee moet.”

Aantasting sierwaarde
Een deel van de oplossing werd gevonden in het inzetten van gekko’s. Na een kleinschalige proef, waarbij enkele tientallen gekko’s werden uitgezet in een kleine kas met Zamioculcas, waren ze bij Van Winden direct enthousiast. Tom: ”Je hebt in kassen altijd wel spinnen. Als die zich goed voelen door het ontbreken van natuurlijke vijanden, krijg je overlast. Hun spinrag en uitwerpselen tasten de sierwaarde van je planten aan. Gekko’s jagen op spinnen en dragen op die manier als ‘biologisch bestrijdingsmiddel’ bij aan het waardebehoud van je planten.”

Natuurlijke habitat
De proef werd al snel opgeschaald, zodat op een oppervlakte van anderhalve hectare inmiddels vele honderden gekko’s de spinnenpopulatie in toom houden. “In onze kassen is het altijd boven de 18 graden Celsius,” vertelt Tom. “Omdat de temperatuur overeenkomt met de omstandigheden in hun natuurlijke habitat (de tropen, red.), én omdat er altijd voldoende voedsel en vocht aanwezig is, voelen de gekko’s zich hier prima thuis.”

Goede resultaten
Bij het bepalen van de juiste aanpak met de gekko’s heeft Van Winden zich laten adviseren door Benfried, tevens de leverancier van de diertjes. Tot volle tevredenheid van de kweker. Tom: “Uiteindelijk wil je toe naar een volledige vervanging van chemische bestrijdingsmiddelen door alternatieven. Zover is het bij de bestrijding van spinnen nog niet, maar we zien goede resultaten. We gaan er dan ook zeker mee door.” 

DuurSaam Glashelder

Glastuinbouw Nederland - © 2022