In de media: Meerwaarde scholieren in de glastuinbouw

Wat begon als een informatief persbericht van Glastuinbouw Nederland over het vierde seizoen van het project 'Vlog uit de kas', resulteerde afgelopen week in brede media-aandacht voor de arbeidssituatie deze zomer in de glastuinbouw. Voor veel glastuinbouwbedrijven zijn scholieren weliswaar al sinds jaar en dag een welkome groep medewerkers op zaterdagen en in schoolvakanties, maar vanwege de brede impact van de coronapandemie lijkt hun inbreng belangrijker dan ooit. In de door de NOS overgenomen reportage van Omroep Gelderland bij teler Frank Wilting uit Loo (Duiven) geven diverse jongeren bovendien aan hoe leuk, veelzijdig en flexibel zij het werken in de kas vinden.

Door economische groei en dalende werkloosheid krijgen steeds meer glastuinbouwbedrijven te maken met een tekort aan personeel. Internationale werknemers zijn en blijven essentieel, maar door de corona-uitbraak is de inzet van deze groep niet langer vanzelfsprekend. Studenten en scholieren springen gelukkig bij tijdens de zomervakantie. Op veel bedrijven worden zij gezien als een welkome aanwinst met toekomstperspectief.

Enthousiaste jongeren
Voor Glastuinbouw Nederland is het betrekken van jongeren bij het werk in de kassen een belangrijk aandachtsgebied. Met Vlog uit de Kas zetten zij jongeren in als ambassadeurs voor de glastuinbouwsector. Enthousiaste jonge werknemers van verschillende glastuinbouwbedrijven laten zien hoe hun werk in de kas eruitziet. Wat zijn hun taken en waarom kozen ze voor deze baan?
Inmiddels is het vierde seizoen van Vlog uit de Kas over de helft. Glastuinbouw Nederland wil met de vlogs andere jongeren motiveren en inspireren voor het werken in de glastuinbouw. Klik hier voor de reeds gepubliceerde vlogs van seizoen 2021.

Concurrentie van GGD's
Deze persinformatie is breed opgepakt door de vakpers, regionale en lokale media. Voor Omroep Gelderland was het aanleiding om contact op te nemen met Glastuinbouw Nederland voor een reportage op een glastuinbouwbedrijf in de provincie. Dat werd het bedrijf van Frank Wilting uit Loo, teler van komkommers, zachtfruit, stambonen en bladgroenten. Frank is tevens voorzitter van de regio Gelderland-Oost van Glastuinbouw Nederland. "Personeel uit Oost-Europa is moeilijk te vinden dit jaar. Bijkomend probleem is dat studenten, waar we al jaren mee werken, nu voor een groot deel zijn overgestapt naar de GGD's om te prikken of te testen. Dat levert ze meer op dan het werk in de tuinbouw. Het is belangrijk dat het prikken en testen gebeurt, maar wij kunnen daar financieel niet mee concurreren. Het is jammer, maar ik snap dat ze die kans grijpen, we werken immers allemaal voor het geld. Laten we eerlijk zijn", zegt Frank Wilting voor de camera.

Instroom talenten
Het is voor veel glastuinbedrijven al langere tijd lastig om goede mensen te vinden. Het werk in de kassen is niet voor iedereen weggelegd en daar kwam vorig jaar corona dus nog eens bij. De vanzelfsprekende inzet van werknemers uit Oost-Europa werd daardoor een stuk minder vanzelfsprekend. Scholieren helpen ondernemers deze zomer in veel gevallen uit de brand. Mede ondersteund door projecten als Vlog uit de kas, Go Go Greenhouse en Tuinbouw als tussenjaar en de projecten van Kasgroeit, kunnen scholieren ervaren wat het werken in de kas inhoudt. Dat draagt bij aan een beter imago van de sector en wellicht een nieuwe instroom van talenten die inzetbaar zijn in de innovatieve en gevarieerde glastuinbouwsector.

Klik hier om de reportage van Omroep Gelderland bij Frank Wilting terug te kijken.

Roger Abbenhuijs

Glastuinbouw Nederland - © 2024