IND-pilot in gemeente Westland om Oekraïense vluchtelingen te registeren

IND (Immigratie en Naturalisatiedienst) en gemeente Westland werken samen aan een pilot om vluchtelingen uit Oekraïne bewijzen van verblijfsrecht uit te reiken. Van maandag 13 juni t/m vrijdag 17 juni worden de in Westland wonende vluchtelingen uit Oekraïne geregistreerd door de IND.

Ontheemden uit Oekraïne mogen nu tot 180 dagen in Nederland verblijven onder een visumvrije termijn (de reguliere 90 dagen is eerder al verlengd door de IND). De asielaanvraag is nodig om de asielrechten te behouden. De registratie is verplicht. Zonder de registratie verliezen ontheemden binnenkort het recht op opvang, leefgeld en werk.

Uitnodiging voor registratie
De registratie vindt plaats op het gemeentehuis aan de Verdilaan 7 in Naaldwijk. Alle personen met de Oekraïense nationaliteit en derdelanders op de gemeentelijke opvanglocaties die na 24 februari 2022 in de Basisregistratie Personen in de gemeente Westland zijn ingeschreven, ontvangen deze dagen een uitnodiging van de IND. De uitnodiging wordt verstuurd door de gemeente. In de uitnodiging staat de datum en de tijd van de registratie. Het is niet mogelijk om een andere dag/tijd te kiezen, gezien de strakke planning door het te verwachten aantal aanmeldingen. Helaas is een registratie in de avonduren ook niet mogelijk. Wij hopen dat u mensen op wie dit betrekking heeft hiervoor de ruimte wilt geven.

De ontheemden van 12 jaar en ouder moeten ook een antecedentenverklaring in het Nederlands invullen. Naast een brief van de IND ontvangen de ontheemden ook de antecedentenverklaring en een instructie, inclusief een Oekraïens/Russische vertaling van beide. Het is de bedoeling dat de verklaring thuis al wordt ingevuld.

Informeer uw Oekraïense medewerkers
Onderaan dit bericht (downloads) vindt u de informatie uit dit bericht in het Oekraïens. Wilt u deze delen met uw Oekraïense medewerkers? Ook kunt u deze flyer uitprinten en ophangen in uw bedrijf. Meer informatie is tevens te vinden op www.oekrainegemeentewestland.nl. Hier staan ook de veelgestelde vragen met antwoorden over de registratie door de IND

Voor vragen kunt u contact opnemen met de gemeente Westland, telefoon 14 0174, whatsapp +31 6 137 970 20, e-mail oekraine@gemeentewestland.nl.

Gemeente Westland

Glastuinbouw Nederland - © 2023