Innovatie en toekomst glastuinbouw centraal tijdens werkbezoek Kamerleden Bromet (GroenLinks) en Valstar (VVD)

De Tweede Kamerleden Laura Bromet (GroenLinks) en Peter Valstar (VVD) brachten vrijdagmiddag 3 februari, mede op uitnodiging van de sector en gemeente Westland, een bezoek aan de glastuinbouw. Doel daarvan was een nadere kennismaking met het Nederlandse tuinbouwcluster en te ervaren hoe ondernemers invulling geven aan de duurzaamheidsopgaven waar zij voor staan. Centraal stond de vraag hoe politiek Den Haag en ondernemers gezamenlijk kunnen werken aan een toekomstbestendig glastuinbouwcluster.

Voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland en burgemeester Bouke Arends van Westland brachten samen met Bromet en Valstar een bezoek aan Ter Laak Orchideeën en telerscoöperatie Harvest House. Ter Laak is binnen de sierteelt een van de koplopers op het gebied van verduurzaming en innovatie. Het bedrijf investeert onder meer in oplossingen die helpen om waterverspilling tegen te gaan, het energieverbruik te verlagen en CO2-emissies te verminderen. Harvest House bewijst dagelijks hoe je op een duurzame, innovatieve manier gezonde groenten kunt produceren. Die duurzame keuzes maken zij in de hele keten, van veredelen en telen, tot oogsten, verpakken, vervoeren en vermarkten.

Financiering, maar vooral ook wetgeving
Bromet en Valstar kregen een duidelijke boodschap mee. In de verduurzamingsslag die men in de sector beoogt, lopen veel ondernemers niet alleen tegen financiële drempels aan, maar vooral ook tegen wetgeving. De wil om te verduurzamen is groot, maar dat wordt door bestaande regels niet altijd aantrekkelijk of mogelijk gemaakt.
Terugblikkend op het bezoek zei Laura Bromet: “Een toekomstbestendige glastuinbouw zie ik als een sector die koploper is in de wereld en mensen in Nederland en daarbuiten voorziet van voedsel en kennis. Waar ondernemers zuinig omgaan met water, geen chemische middelen worden gebruikt en men energieneutraal produceert. Daarom moeten we als overheid koplopers in de sector helpen.”

Duurzaamheidsambities
“Het is belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven over hoe we samen kunnen werken aan een verantwoorde glastuinbouw. Want alleen samen kunnen politiek en sector onze duurzaamheidsambities realiseren. De afgelopen jaren zijn er al forse stappen gezet richting een duurzamere sector. Om ook die laatste stappen te zetten voor onze doelen in 2030, is het hard nodig dat alle barrières voor deze transitie politiek worden beslecht,” zo keek Adri Bom-Lemstra terug op het werkbezoek van beide Kamerleden.

Jesse Schevel

Glastuinbouw Nederland - © 2024