Internationaal ondernemen begint met lef en creativiteit

LTO Glaskracht Nederland pleit voor goed maatwerk en een werkbare uitvoering van de zuiveringsplicht in de glastuinbouw. Eerder dit jaar werd door intensieve lobby uitstel bereikt waardoor de glastuinbouw vanaf 2018 aan de zuiveringsplicht moet voldoen in plaats van 2016. “Glastuinbouwondernemers bereiden zich momenteel voor op de invoering van deze wetgeving. Voor een goede uitvoering is het essentieel dat voor enkele grondgebonden en kleine bedrijven maatwerk wordt ontwikkeld”, aldus voorzitter Nico van Ruiten tijdens het GlastuinbouwEvent.

Het GlastuinbouwEvent vond plaats op woensdag 2 december bij het Energiehuis in Dordrecht. Deze jaarlijkse ledenbijeenkomst trok 200 leden uit alle glastuinbouwgebieden in Nederland. Gastspreker Aad Ouborg (Princess) liet de aanwezige ondernemers zien dat er voor hen ook kansen liggen om internationaal te ondernemen. Ferdi van Elswijk (Grensloos Groeien) benadrukt dat volgens hem Nederland de bakermat voor de glastuinbouw blijft. “Kansen voor lokale productie in het buitenland of andere internationale mogelijkheden moeten we met elkaar goed verkennen”, aldus Van Elswijk. De aanwezige ondernemers beaamden dat internationaal ondernemen nog geen corebusiness is, maar werden wel door de sprekers aan het denken gezet. “Bekendheid krijgen voor jouw product in binnen- en buitenland is vooral een kwestie van creativiteit en lef en niet zozeer van veel geld”, aldus Aad Ouborg. Ouborg: “De glastuinbouw heeft al een voorsprong door de beleving die consumenten hebben met de producten. Ondernemen is entertainen.”

Verder benadrukte Van Ruiten dat extra stimuleringsmaatregelen van de overheid noodzakelijk zijn voor een economische haalbare implementatie. Uit LEI-onderzoek kwam naar voren dat het voor de helft van de bedrijven financieel niet haalbaar is om in 2018 het water voor 95% te zuiveren.

Het verbeteren van de waterkwaliteit is een verantwoordelijkheid van zowel ondernemers als overheden. Telers hoeven niet te wachten met maatregelen tot 2018 volgens Van Ruiten. “Er is in de praktijk al winst te behalen door kritisch te kijken naar de lekstromen en lozingen op het bedrijf en daar waar mogelijk te saneren. Ook door hergebruik van filterspoelwater en het niet toepassen van middelen vlak voor lozingen is emissie nu al te verminderen. Ik roep u allen echt op om daar werk van te maken op het eigen bedrijf. Kijk eens met de ogen van het waterschap.”

De glastuinbouw neemt haar verantwoording. Zo hebben 600 ondernemers de Waterdagen van LTO Glaskracht Nederland bezocht en zijn inmiddels ruim 150 collectieve initiatieven gemeld. Samen werken we aan een gezonde en schone teelt.

Op de foto (v.l.n.r.) Ferdi van Elswijk, Sjaak van Schie, Nico van Ruiten en Aad Ouborg.

Jakoline van Straalen

Glastuinbouw Nederland - © 2024