Inventarisatie problematiek fusarium

De omvang van de fusariumproblematiek speelt steeds meer bladgewassentelers parten. Naast het feit dat teleurstellend genoeg het aantal besmette bedrijven alleen maar toeneemt,groeit ook het bewustzijn dat alle initiatieven helaas tot nu toe niet effectief zijn. De grote opkomst van bijna vijftig telers, plantenkwekers, handel en andere betrokkenen bij deze problematiek bevestigde de noodzaak van de georganiseerde bijeenkomst.

Een inventarisatie bij de aanwezige telers leverde een wisselend beeld op in de omvang en snelheid waarmee fusarium toeslaat. Ondanks dat nog niet alle resultaten van het onderzoek van de NVWA bekend zijn en we dus ook nog niet weten of er sprake is van een nieuwe of agressievere bestaande race, is wel bekend dat het besmettingsgevaar groot is. Naast de besmettingen door overdracht via schoeisel en werktuigen, is ook het gevaar van hergebruik van drainwater op reeds besmette bedrijven sterk af te raden. De mogelijkheid van besmetting via de lucht wordt ook zeker niet uitgesloten. Het bezoeken van besmette bedrijven heeft hoge hygiëne prioriteit, waarbij nut en noodzaak zorgvuldig moeten worden afgewogen.

Onderzoek
Inmiddels is een project in voorbereiding om te onderzoeken of middelen beschikbaar zijn die een gehele of gedeeltelijke afdoding op fusarium hebben. Dit is opgepakt door de landelijke commissie Bladgroente van LTO Glaskracht Nederland, Jeannette Vriend (CEMP bij LTO Glaskracht Nederland) en onderzoeksinstelling Botany uit Meterik.

Meeliften
Tijdens deze bijeenkomst werd weer duidelijk dat diverse telers die geen lid zijn van de LTO-organisaties al jaren meeliften op de betalende leden die middels hun contributieafdracht de inspanningen van het lobbywerk steunen. Voor een volgende bijeenkomst is unaniem besloten dat niet leden nogmaals worden gevraagd aan te sluiten bij een van de LTO-organisatie.

Glastuinbouw Nederland - © 2024