Invoering private aanvulling WW

De private aanvulling WW (PAWW) wordt binnenkort ingevoerd. Deze invoering gaat naar waarschijnlijkheid in op 1 januari 2019. Dit betekent dat iedere werkgever in 2019 0,3% van het loon moet afdragen aan de Stichting PAWW. Er is begroot dat dit percentage ieder volgend jaar met 0,1% zal stijgen. De PAWW dekt het gat dat ontstaan is door een wijziging in de WW, waardoor de maximale uitkeringsduur van 38 maanden is teruggebracht naar 24 maanden.

LTO Glaskracht Nederland zorgde er via de lobby van LTO Nederland voor dat kleinere werkgevers (tot 25 werknemers) de afdracht eens per kwartaal kunnen doen. Op de website van Stichting PAWW en  de Werkgeverslijn treft u de achtergrondinformatie. De Werkgeverslijn plaatst regelmatig actuele nieuwsberichten en de website van Stichting PAWW biedt u goede en uitgebreide informatie. Uw administrateur kan u verder begeleiden in dit proces.

Document voor werknemers
Veel van de leden van LTO Glaskracht Nederland gaven aan dat niet veel werknemers blij zullen zijn met de regeling. Met name als het gaat om de inhouding op het loon. LTO Glaskracht Nederland wil voorkomen dat de werkgever daarop wordt aangekeken. Om deze reden vroeg LTO Glaskracht Nederland de vakbonden een voorlichtend document te maken. In dit document geven de vakbonden een toelichting op de inhouding op het salaris. Het document kunnen werkgevers bij de eerste salarisbetaling bijvoegen bij de salarisstrook van de medewerkers. LTO Glaskracht Nederland doet navraag naar een Poolse versie van het document.

LTO Glaskracht Nederland pleit voor een activerender sociaal stelsel. De maatregel om de WW duur te verkorten past daar in. Echter doet de regeling PAWW dit teniet. LTO Glaskracht Nederland blijft zich voor een activerender stelsel inzetten. De mensen die gemotiveerd zijn, zijn meer dan welkom.

Glastuinbouw Nederland - © 2024