Jonge medewerkers tonen in video de andere kant van de glastuinbouw

Te vroeg op, te warm en te eenzijdig werk. Vraag jongeren in een tuinbouwgebied op straat naar hun beeld van de glastuinbouw en dit zijn de meest gehoorde antwoorden. Voor het project Go Go Greenhouse peilt vlogger Renzo Grootscholten de meningen in Naaldwijk, maar hij zoekt ook uit of dit beeld wel klopt.

“Het contrast tussen het beeld van de gemiddelde jongeren – ook in het Westland – en de realiteit is groot”, zegt Anika Zwinkels. Zij is binnen Go Go Greenhouse verantwoordelijk voor de zichtbaarheid op social media. “De jeugd ontmoet en informeert elkaar op Instagram, daar spelen we nadrukkelijk op in.”
In een serie filmpjes worden de vooroordelen van jongeren direct gekoppeld aan de realiteit in de praktijk. In de eerste video gaat Renzo Grootscholten op bezoek bij Sem, werkzaam bij Ter Laak in Wateringen. “Hij is data-analist, heeft ‘normale’ kantoortijden en werkt in een kantoor met airco. Groter kan het contrast met het beeld van de jongeren op straat niet zijn”, zegt Anika met overtuiging. “In verschillende video’s leggen we de nadruk op de veelzijdigheid van de glastuinbouw. Er is immers meer dan productiewerk. Waarbij we niet moeten vergeten dat productiewerk ook leuk is, zo blijkt uit de vlogs van jongeren voor Vlog uit de Kas.”

Winnaar Vlog uit de kas
De ‘journalist’ in de video’s is Renzo Grootscholten. In 2018 was hij met zijn filmpje winnaar van Vlog uit de kas. “Renzo kent de glastuinbouwsector vanuit zijn werk bij Daily Fresh Radish en heeft de afgelopen jaren meerdere succesvolle vlogs voor Go Go Greenhouse gemaakt. Op deze manier laten we jongeren enthousiast vertellen over de andere kant van de glastuinbouw, dat is erg belangrijk”, stelt Anika Zwinkels.

Projecten als Vlog uit de kas en Go Go Greenhouse zijn onderdeel van de Human Capital Agenda van Glastuinbouw Nederland. Deze projecten worden mede mogelijk gemaakt door Colland Arbeidsmarkt.

Roger Abbenhuijs

Glastuinbouw Nederland - © 2020