LTO Glaskracht NL stelt voorwaarden aan kolenwarmte als optie voor CO2 reductie

In het Westland heeft de glastuinbouw een warmtebehoefte van ongeveer 20PJ. Ondernemers zijn hier zelf in flink tempo bezig met verduurzaming. Met name geothermie is sterk in ontwikkeling. Het grootste deel van de warmte wordt nu nog geproduceerd met gasgestookte WKK’s waarbij 90% van de energie input nuttig gebruikt wordt. Omdat het verdienmodel van WKK erodeert, maakt de sector nu de volgende stap in verduurzaming. Naast geothermie zijn dit Warmte Koude Opslag, warmtepompen, groen gas, groene elektriciteit en – in beperkte mate - lokale biomassa. Daarnaast is energiebesparing in een hoge versnelling gekomen door Het Nieuwe Telen. Een warmtenet in het Westland is voor de toekomst van belang om duurzame warmte af te nemen en te leveren aan collega’s en andere gebruikers zodat het totale cluster maar ook andere energieverbruikers in staat zijn om te verduurzamen.

Woensdag 13 april vond bij Prominent een bijeenkomst plaats met energiebedrijf Uniper over de rol die kolenwarmte kan spelen in het verduurzamingstraject in het Westland. Bedrijfsleven, milieuorganisaties, lokale en nationale politiek waren aanwezig. De bijeenkomst werd geleid door Cees Veerman, voorzitter coalitie HOT. Vanuit LTO Glaskracht Nederland waren Nico van Ruiten en Jos van der Knaap (voorzitter LTO Glaskracht Westland) aanwezig.

CO2-reductie
Na het klimaatakkoord in Parijs staat CO2-reductie centraal in het (inter)nationale energiebeleid. Volgens LTO Glaskracht Nederland kan kolenwarmte een bijdrage leveren mits dit per saldo zal leiden tot CO2-reductie. Afgesproken is dit gezamenlijk in kaart te brengen. Als CO2 bij de centrale wordt afgevangen en opgeslagen en duurzame biomassa wordt meegestookt kan de warmtevoorziening verduurzaamd worden en de CO2 reductie verder toenemen.

In de periode 2010 - 2014 verminderde de CO2-emissie vanuit de glastuinbouw (landelijk) van 7,5 mTon naar 5,7 mT. Een verlaging van 25% in nog geen vijf jaar tijd. We koersen op een verdere reductie in 2020 ver onder de doel CO2 doelstelling die is afgesproken met de overheid. Uitbreiding van restwarmte heeft vooral na 2020 effect hebben.

Na 2020 heeft de sector naast restwarmte nog volop mogelijkheden. In de beelden daarover spelen verdere doorontwikkeling van geothermie in combinatie met elektrificatie van de energievoorziening een prominente rol. Ook WKK op groen gas is een kansrijke route. Doel is een volledig  klimaat neutrale glastuinbouw in 2050. 

Afname van warmte uit warmtenetten – ook vanuit kolencentrales – moet  in deze trend  passen en bij moeten dragen aan CO2 reductie en verduurzaming van de energievoorziening van de sector. LTO Glaskracht Nederland stelt daarmee voorwaarden aan de bijdrage vanuit kolencentrales en vindt het de moeite waard om dat gezamenlijk verder uit te werken en door te rekenen. Zo moet de doorontwikkeling van geothermie maximaal versneld worden en dus niet geremd door andere warmtebronnen. Om meer op gas te kunnen besparen is naast warmte ook externe CO2-levering in het Westland essentieel.

Duurzame regio’s
Door optimalisatie tussen elektriciteit, warmte en gas kan de glastuinbouw bijdragen aan een stabiele en duurzame energievoorziening in de regio. Dit kan alleen slagen bij een open warmtenet met een warmtemarktplaats. De provincie en gemeente zijn in onze ogen de regisseur voor de realisatie van zo’n voorziening. De landelijke overheid speelt een rol om de kaders te scheppen voor een grootschalige warmte- infrastructuur via regionale regie en een bijdrage aan een aantrekkelijke businesscase.

Glastuinbouw Nederland - © 2024