Maatschappelijke Raad van Advies op werkbezoek bij Bryte

De Maatschappelijke Raad van Advies (MRvA) is deze week op werkbezoek geweest bij tomaten- en komkommerbedrijf Bryte. Het verdiepen in de komkommerteelt en wat deze teelt betekent voor de werkzaamheden en arbeid op het glasgroente-bedrijf is gecombineerd met de kwartaalvergadering. Centraal in de vergadering stond de checklist ‘veilig inzetten van derden voor arbeid’.

In de glastuinbouwsector is veel productiewerk en bovendien is het werk in diverse teelten sterk seizoensgebonden. Dit vraagt om veel mensen. Ondernemers in de glastuinbouw werven daarom via uitzendbureaus, dat zijn veelal internationale werknemers. De internationale werknemers zijn dan in dienst bij het uitzendbureau, die ook verantwoordelijk is voor de verloning.
Op maandag 17 juli is samen met de leden van de Maatschappelijke Raad de bestaande checklist door de wasstraat gehaald. Er is zoveel mogelijk informatie opgehaald om daarmee de checklist verder te ontwikkelen tot een checklist ‘veilig en sociaal werken met inleners’. Daarvoor zijn ook meerdere ideeën verzameld. Met de opbrengst van deze bijeenkomst en de eerdere brainstorm met stakeholders kan de Werkgeverslijn, eigenaar van de checklist, aan de slag.

Kritische reflectie
Om de speerpunten uit de Human Capital Agenda in het bijzonder voor Internationale Werknemers te bereiken, is de Maatschappelijke Raad van Advies Internationale Werknemers ingesteld. In deze adviesraad nemen specialisten deel die een onafhankelijke kritische reflectie geven op Glastuinbouw Nederland en de voortgang op onze uitdagingen. Ook deelt de MRvA actuele inzichten op het thema. Daarnaast brengt de raad leden in verbinding met de belangen en beeldvorming van de relevante maatschappelijke doelgroepen.

Klik hier voor meer informatie Over de Maatschappelijke Raad van Advies.

Ingrid Blom-Meeusen

Glastuinbouw Nederland - © 2024