Marco van Overbeek (Gardener’s Pride) in KasGesprek: “Gemis van vaderlijk advies kan niemand compenseren”

“In een ondernemersgezin staat het bedrijf altijd op nummer 1”, dat zegt Marco van Overbeek van Gardener’s Pride uit het Friese Beetgum in KasGesprek 8 van dit jaar. Vorig jaar overleed zijn vader Cock na een ziekbed van slechts acht weken. De stappen uit het ondernemersplan van het tomaten- en komkommerbedrijf, die in een periode van vijf jaar zouden worden gezet, werden noodgedwongen in slechts één jaar gerealiseerd. Ja, het was een lastig jaar, maar nee aan voldoende motivatie ook in donkere tijden geen gebrek. Het bedrijf staat bovenaan. “Dat was bij mijn vader altijd zo en die instelling hebben mijn zus en ik nu ook.”

Beluister de podcast hier. De podcast KasGesprek is ook te beluisteren via Soundcloud, Spotify, Apple Podcast en Google Podcast.

KasGesprek is de podcast van Glastuinbouw Nederland over zaken die ertoe doen in en om de kas. Het kernwoord dit jaar is ondernemerschap: wat drijft een teler, wat zijn de uitdagingen, kansen en bedreigingen, hoe is zijn of haar visie op de toekomst?

Persoonlijkheid
Zijn diepe zucht halverwege het gesprek is weliswaar veelzeggend, maar Marco praat rustig over het plotselinge verlies van zijn vader. Na de omzetting van de organisatie hoopte Cock nog jarenlang een adviesfunctie te kunnen vervullen voor Gardener’s Pride. Het was hem niet gegund. “Juist dat persoonlijke contact en advies, het schuren met elkaar, dat is wat ik het meeste mis. Teeltadvies en bedrijfsondersteuning kun je op meerdere plekken halen, maar het wegvallen van vaderlijk advies is niet te compenseren”, zo heeft Marco ervaren. “Mijn vader was ook echt een persoonlijkheid!”
Er zijn genoeg uitdagingen waar vader en zoon nog graag over zouden sparren, maar waar het nieuwe managementteam nu zelf keuzes in moet maken en heeft gemaakt. Diverse dossiers komen ter sprake in het KasGesprek dat Marco had met Roger Abbenhuijs van Glastuinbouw Nederland.

Toekomst
Waarom brandden de lampen in de tomatenkas afgelopen winter? Welke rol spelen telersvereniging en retailer daarin? Welke keuzes zijn er gemaakt voor het komende tomaten- en komkommerseizoen? Waarom bracht Marco begin dit jaar een bezoek aan de Aardbeiendag in Den Bosch? Wat is zijn relatie met de Chinese tuinbouw? En waar ligt de toekomst van het Friese teeltbedrijf en van de jonge ondernemer?
Luister voor de antwoorden op al deze vragen naar het achtste KasGesprek van 2023 (seizoen 4). De podcast is te vinden op de website van Glastuinbouw Nederland, maar ook te beluisteren via de bekende podcast-kanalen.

Roger Abbenhuijs

Glastuinbouw Nederland - © 2024