Meld problemen met toelatingstoets TEK-regeling

Vandaag, dinsdag 21 maart, gaat de TEK-regeling open. Zie voor meer informatie het bericht van RVO (bij de downloads) dat gisteren is geplaatst op de website van Glastuinbouw Nederland. De werking van de TEK zelf is niet om over naar huis te schrijven, zo constateert Glastuinbouw Nederland. Bedrijven die door de vaste rekenmethodiek van de toelatingstoets buiten de steunmaatregelen vallen, kunnen dat melden.

Onder het mom van ‘uitvoerbaarheid en snelheid’ zijn er in de regeling meerdere aspecten gesneuveld. “Daardoor dreigt de werking van de TEK in de praktijk vast te lopen”, zo voorziet Alexander Formsma, beleidsspecialist Energie & Klimaat bij Glastuinbouw Nederland. “Samen met partijen als VNO-NCW hebben wij flink gehamerd om het anders te doen, maar zonder resultaat. Bedrijven die gebruikmaken van duurzame energie of restwarmte en ook zijn geconfronteerd met enorme kostenstijgingen, vallen bijvoorbeeld buiten de boot op dit moment.”

Niet uit te leggen
Dat onderscheid is volgens Alexander Formsma niet uit te leggen aan deze bedrijven. Hij sluit echter niet uit dat hier toch nog wel iets in gaat veranderen. “Ik verzamel graag informatie over alle gevallen waarbij glastuinbouwbedrijven door de vaste rekenmethodiek van de toelatingstoets buiten de TEK-steun vallen, terwijl ze daar met hun eigen energieprijzen wel recht op zouden hebben.” Die gevallen gaat Glastuinbouw Nederland zeker terugleggen bij het ministerie van EZK en RVO met het dringende verzoek om met een oplossing te komen. Dat geeft uiteraard geen garantie dat de regeling op korte termijn wordt aangepast, maar het bundelen en melden van probleemsituaties is zeker van belang.

Problemen met de rekenmethodiek van de toelatingstoets kunnen worden gemeld bij: info@spam-protectglastuinbouwnederland.nl ter attentie van Alexander Formsma en onder vermelding van Problemen TEK-regeling.

Alexander Formsma

Glastuinbouw Nederland - © 2024