Milieuwinst door duurzame plantaardige productie: bezoek PlantgezondheidEvent

Mooie uitspraken van onze minister Carola Schouten in Vakblad Bloemisterij: "Als er sprake is van milieuwinst ben ik bereid het beoordelings- en toelatingssysteem aan te passen". Dit is precies de kern van het pleidooi van LTO Glaskracht Nederland waar het gaat om het voorstel om te komen tot nieuw stelsel Groene Gewasbescherming Glastuinbouw. Op het PlantgezondheidEvent van 8 maart aanstaande zal voorzitter Sjaak van der Tak zijn visie hierover geven.

De grootste gezamenlijke uitdaging van de Nederlandse glastuinbouw ligt op het terrein van plantgezondheid. De obstakels rond duurzame aanpak van ziekten en plagen in onze teelten zijn de afgelopen tijd hemelhoog gegroeid. De sector wil graag samen met het nieuwe kabinet tot doorbraken komen waarmee zowel de samenleving als ondernemers uit de voeten kunnen. Uitgangspunten daarbij zijn voedselveiligheid en maximalisering van de milieuopbrengst.

Van ziekte- en plaagbestrijding tot gezond gewas
In het verleden werd er gewerkt met bestrijdingsmiddelen tegen ziekten en plagen. Eind vorige eeuw zijn wij overgegaan naar gewasbeschermingsmiddelen. Heden ten dagen is in de glastuinbouw geïntegreerde gewasbescherming ofwel Integrated Pest Management (IPM) de standaard. De glastuinbouw loopt hierin voorop. De glastuinbouw werkt verder aan een systeemaanpak waarin een sterk weerbaar gewas in een schone en weerbare omgeving de basis vormt, met inzet van nuttige beestjes en groene middelen. Beter is te spreken van Integrated Plant Management met een gezond gewas als basis.

Medicijnkast
Binnen de glastuinbouw wordt hard gewerkt om het huidige geïntegreerde gewasbescherming systeem (IPM) op een hoger plan te brengen. We werken zoveel mogelijk met niet-chemische maatregelen, biologische bestrijders en alleen waar noodzakelijk grijpen we in met chemische middelen. De glastuinbouwsector loopt hierin voorop. Het systeem is een continu proces van innovatie. Helaas is het nog niet sluitend en is het risico verhogend. Daar waar een ziekte of plaag uit de hand loopt, moeten we kunnen corrigeren om kwaliteit en oogstzekerheid te borgen. Met de juiste correctiemiddelen durft de teler meer risico te nemen in innovatie van het IPM-systeem. Een goed IPM-systeem met voldoende correctiemogelijkheden leidt sneller tot vergroening naar een duurzame teelt. Daarnaast moet de medicijnkast ook gevuld zijn met voldoende biociden met algemene hygiëne claim om de eerste stap in IPM te kunnen zetten aangevuld met laag risico stoffen.

Geef u nu op voor PlantgezondheidEvent. Tot ziens op 8 maart aanstaande!

Glastuinbouw Nederland - © 2024