Nieuwe importeisen voor planten voor opplant van vaste planten, perkgoed, groenteplanten en bollen

Vanaf 11 april 2022 komen er voor een groot aantal planten bestemd voor opplant eisen bij voor import uit één of meerdere landen. De wijzigingen hebben te maken met nieuwe quarantaine-organismen, en met strengere eisen voor een aantal bestaande quarantaine-organismen.

Als bedrijven na 11 april 2022 deze producten importeren, dan moeten exporterende landen vaak al op korte termijn actie ondernemen. Voor onder meer de plaagvrije productieplaats en -locatie moeten de autoriteiten al ruim vóór de exportdatum inspecties doen.
Raadpleeg de keuringsdiensten voor wijzigingen in importeisen voor de zogeheten Regulated Non-Quarantaine Pests (RNQP's).

Op de website van de NVWA staan op hoofdlijnen voor welke producten en landen de eisen gelden, en wat deze inhouden. De planten worden genoemd op geslachtsniveau, maar de eisen gelden vaak alleen voor bepaalde soorten. De exacte details van de eisen zijn te vinden op de website van de EU, in document EU 2021/2285 bijlage VII. Binnen enkele maanden staan de eisen ook op de website van de NVWA, onder “Bijschrijvingen bij import anders dan groenten en fruit”.
Sommige planten vallen onder importverboden. Bedrijven mogen dergelijke planten, bestemd voor opplant, alleen invoeren als er een officiële uitzondering voor bestaat (zie Register Invoerverboden bij import in de EU). Ze moeten dan in ieder geval voldoen aan de eisen zoals vermeld op de website van de NVWA.

Nieuwe eisen
Voor diverse producten gaan nieuwe extra eisen gelden voor import van planten bestemd voor opplant. De eisen gelden niet voor weefselcultuur, zaad en pollen, tenzij anders vermeld. De bestaande eisen voor betreffende producten blijven eveneens van kracht.

Formele statuswijzigingen
Alle niet-Europese Tephritidae, Begomovirussen, aardappelvirussen en fruitvirussen hebben momenteel de quarantaine-status. Dit geldt ook voor enkele andere insectengroepen. Vanaf 11 april 2022 hebben alleen bepaalde soorten en geslachten nog de quarantainestatus. De lijst met quarantaine-organismen per 11 april 2022 zijn te vinden op de website van de EU, in document EU 2021/2285, bijlage II, of binnen enkele maanden in het Register Q-organismen op de website van de NVWA. Deze wijzigingen hebben geen invloed op bestaande extra vereisten voor import van planten voor opplant.
(Bron: NVWA)

Glastuinbouw Nederland - © 2024