Nog slechts 2,5 maand om voor te bereiden op Brexit

Het Verenigd Koninkrijk (VK) verlaat de Europese Unie (EU) op 31 december 2020. Daarna verandert het zakendoen met het Verenigd Koninkrijk ingrijpend. Brexit heeft grote gevolgen voor bedrijven in Nederland die direct of indirect handel hebben op het VK. Het is daarom belangrijk om de relatief korte overgangsperiode te benutten voor een goede voorbereiding. Naktuinbouw zet een aantal belangrijke zaken op een rij.

Nog veel onduidelijk
De details over de afspraken tussen de EU en het VK zijn pas volledig in beeld als de onderhandelingen klaar zijn. De onderhandelaars leggen de nieuwe afspraken dan eerst nog voor aan het Europese en Britse parlement. Na goedkeuring van beide parlementen is er pas sprake van een Brexit met handelsafspraken.
Het VK is vanaf 1 januari 2021 voor de EU een zogenaamd ‘derde land’. Brexit leidt tot nieuwe grenzen en dus hogere invoerkosten, complexere procedures en meer controles. Deze zijn vergelijkbaar met huidige landen buiten de EU. De Brexit-gevolgen zijn zelfs merkbaar als een bedrijf indirect zakendoet met het VK. Bijvoorbeeld via toeleveranciers. Het is dus essentieel om goed te weten wat er gebeurt in de betreffende keten.

Hoe bereid je je voor?
Op een speciale pagina op de website van Naktuinbouw is de nodige informatie over dit onderwerp te vinden. Registratie bij NVWA, Naktuinbouw en RVO is in ieder geval noodzakelijk. Ondernemers die ondersteuning nodig hebben, kunnen contact opnemen met de Naktuinbouw-Brexit-lijn. Dat kan per telefoon op (071) 332 61 00 of stuur een e-mail aan brexit@spam-protectnaktuinbouw.nl.

e-CertNL
Voor de export naar landen buiten de EU is het verplicht een exportinspectie aan te vragen en een fytosanitair certificaat op te maken. Dit kan via het overheid brede online systeem e-CertNL.
Bedrijven of ondernemers die hier nog geen kennis van hebben, kunnen bij Naktuinbouw een training hiervoor volgen. Voor elke sector is een specifieke training beschikbaar. Deze trainingen worden vanwege Covid-19 volledig online gegeven. Meer hierover is te vinden op de website.

Helma Verberkt

Glastuinbouw Nederland - © 2020