Ook politici en medici zetten zich in voor gezonde voedselomgeving

Ruim 80% van de Nederlanders eet niet genoeg groenten en fruit (bron: RIVM). Met deze cijfers bungelt ons land onderaan in Europa en is verbetering noodzakelijk. Op woensdag 7 april heeft Nadia Zerouali, ambassadeur van ‘Geef kleur door’, een groente- en fruitpakket aangeboden aan Peter Valstar (VVD), Laura Bromet (GroenLinks), Tjeerd de Groot (D66) en Joris Thijssen (PvdA) als startsein van de campagne.

Terwijl Nederland in de absolute top staat als het aankomt op het produceren en verhandelen van groenten en fruit, laten de consumptiecijfers nog veel te wensen over. Veel Nederlanders zouden hier graag iets aan willen doen, maar slagen er niet in. Onderzoek heeft uitgewezen dat onze voedselomgeving een belangrijke rol kan spelen in het maken van gezonde keuzes (Bron: Voedingscentrum). Daarom grijpen NAGF en Food Cabinet dit Internationaal VN-jaar van Groenten en Fruit aan om Nederlanders te helpen gezonder te eten én om bedrijven en instellingen aan te sporen om de voedselomgeving meer kleur te geven met groenten en fruit. In 2020 was er al een stijging van 4% in de consumptie van groenten en fruit te zien, dus nu is het juiste moment om deze stijging door te zetten (bron: GroentenFruit Huis).

Veel overgewicht
Gezonde voeding speelt bovendien een belangrijke rol in de  preventie van ziektes. “Wat we geleerd hebben van Covid19 is hoe belangrijk gezond leven is. En daar hoort ook goed en gezond eten bij. In het ziekenhuis zien we veel mensen met overgewicht en suikerziekte. Genoeg groente en fruit eten is daarom zo belangrijk. Uiteindelijk kun je daarmee voorkomen dat je ernstig ziek wordt. En die Covidkilo’s moeten er ook weer af,” zegt Diederik Gommers, sinds de uitbraak van het coronavirus de bekendste intensivist van Nederland en tevens lid van het Outbreak Management Team.

Politiek geeft kleur door
Bij de aftrap van de ‘Geef kleur door’ campagne riepen het NAGF en Food Cabinet kamerleden op om zich in te zetten voor een gezondere voedselomgeving. De politiek bepaalt namelijk veel over ons voedsel: van suikertaks tot regels voor kindermarketing Peter Valstar (VVD), Tjeerd de Groot (D66) Laura Bromet (GroenLinks) en Joris Thijssen (PvdA) namen een groente- en fruitpakket in ontvangst.
Peter Valstar: “Meer groenten en fruit in onze voedselomgeving is belangrijk, want als groenten en fruit in het zicht ligt dan gaan mensen het vanzelf meer eten. Zeker in deze coronatijd is wel gebleken dat gezond eten van belang is. 250 gram groenten en 200 gram fruit per dag, ik kom daar zelf ook niet altijd aan toe. Het is altijd verleidelijker als er ergens een kast staat me chips en chocolade. Ik ga het thuis ook zeker weten meer in het zicht leggen. De politiek kan daar natuurlijk ook iets in betekenen.”

Ambities ‘Geef kleur door’
De aftrap van de campagne viel samen met de publicatie van een rapport van de adviesraad. Hierin wordt ook aangedrongen dat de overheid meer moet doen om gezonde keuzes te bevorderen. Bijvoorbeeld door het invoeren van een suikertaks en het verlagen van de BTW op groenten en fruit. Alle seinen staan dus op groen voor het geven van meer kleur aan Nederland.
Met de campagne wordt Nederland opgeroepen om initiatieven te starten om groenten en fruit beter beschikbaar te maken. Zo is het doel om in de publieke ruimte de welbekende automaten vol met zoete, zoute en vette producten te vervangen door een groot aanbod groenten en fruit. Ook wordt er ingezet op kleine duwtjes in de supermarkt om de consumptie te vergroten, waarvan het NAGF met een test heeft gezien dat dit écht werkt. Kijk voor meer informatie op geefkleurdoor.nl. Op deze website kunnen initiatieven zich aanmelden en staan ook tips om zelf meer groenten en fruit te eten.

Over ‘Geef kleur door’
‘Geef kleur door’ is een initiatief van Nationaal Actieplan Groenten en Fruit en Food Cabinet in samenwerking met Rijk Zwaan, Nature’s Pride, Ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit, Fruitvooruit, Fruitmasters, The Greenery, Oxin Growers,Koninklijke Vezet, LTO Nederland, Glastuinbouw Nederland, ZLTO, LTO Noord, LLTB, Staay Food Group en GroentenFruit Huis en wordt ondersteund door Unicef Nederland, Fruit op je werk, Maag Lever Darm Stichting en Arts & Leefstijl. Kijk op geefkleurdoor.nl voor meer informatie en nieuws.

Roger Abbenhuijs

Glastuinbouw Nederland - © 2021