Opleiden is broodnodig: maatwerk BBL in eigen taal

Opleiden en de taalbarrière: het blijft een uitdaging. Lentiz bracht daar, vanuit de vraag van de markt, ondernemers en uitzendbureaus verandering in. De afgelopen jaren is de BBL-opleiding ‘Gekwalificeerd medewerker glastuinbouw’ zo opgebouwd dat deze speciaal voor internationale werknemers heel succesvol is. Deze groep die te maken heeft met een taalbarrière valt bij opleidingen vaak buiten de boot. Lentiz speelt hierop in door de mbo-opleiding ook in de moedertaal te verzorgen. Geleidelijk wordt op het Nederlands overgegaan. Zo is de stap naar opleiden een stukje kleiner gemaakt. Een win-win voor ondernemer en internationale medewerker.

Gelukkig zien steeds meer kwekerijen het belang in van het opleiden van hun Poolse en Roemeense medewerkers. Het leren van de Nederlandse taal heeft daarbij prioriteit. Maar daarnaast zijn internationale werknemers met deze opleiding een potentieel voor toekomstige middenkader. Dat maakt het belang van het aanleren van beroepsvaardigheden net zo groot.

Ook voor kleine ondernemers
Lentiz stimuleert de samenwerking met ondernemers. Walter de Waal, directeur Lentiz | Cursus & Consult zegt: “Wij geven graag vorm aan samenwerkingsverbanden met ondernemers. Door ondernemers in een bepaalde regio te koppelen kunnen we ook de kleinere ondernemer bedienen.” De groepen met een grootte vanaf veertien deelnemers gaan gezamenlijk van start. De theorie die in de BBL-opleiding naar voren komt is namelijk bedrijfsoverstijgend. “Vervolgens richten we het praktijkgedeelte op maat in, per ondernemer”, aldus Walter.

Selectiecriteria
Omdat de opleiding aan beide kanten commitment vraagt, is er voor ondernemer en werknemer een intake. Deze intake maakt inzichtelijk of de potentiële deelnemers voldoen aan de selectiecriteria. Besproken wordt onder andere:

  • Motivatie van de deelnemer
  • Algemene indruk
  • Vorm van aanstelling
  • Taalvaardigheid Nederlands (wordt thuis of op het werk Nederlands gesproken?)

“Door deze punten vooraf inzichtelijk maken, kunnen we op voorhand met de deelnemer en werkgever de succesfactoren bepalen”, zegt Walter. In de coördinatie en uitvoering van de opleiding werkt Lentiz samen met Greenskills.

Ondernemers geven aan:

'De BBL-opleiding is een mooie mogelijkheid om mijn mensen een opleiding op maat aan te bieden.'

'De BBL-opleiding voor mijn internationale medewerkers maakt deel uit van mijn personeelsbeleid.'

Opleiden is broodnodig
De helft van de werknemers in de glastuinbouw is internationaal. Het is een groep die we écht serieus moeten nemen. Ze zorgen immers voor stabiliteit en continuïteit in onze sector. Walter zegt: “De vraag die wij vaker krijgen: moet je deze doelgroep opleiden? Ja, natuurlijk is dat nodig.”

Ten opzichte van tien jaar geleden zijn er in Nederland veel meer seizoen werkers. Er is daarnaast ook een verschuiving gaande van mensen die blijven in Nederland, de inzet is veel structureler geworden. Het aandeel internationale werknemers in Nederland groeit ook nog steeds in de sector. “Tel daarbij op dat de rollen en taken veranderen; bijvoorbeeld door digitalisering of circulariteit. Dit heeft gevolgen in de operatie. Daar ligt de grootste kans en uitdaging. Als we die grote ontwikkeling meenemen in het opleiden van internationale werknemers dan zorgen we dat we klaar zijn voor de toekomst. Want internationale medewerkers zijn belangrijk voor de continuïteit van de sector."

Het opleiden van internationale werknemers kent een wel paar uitdagingen benadrukt Walter. De grootste is uiteraard de taalbarrière, maar daarnaast ook het commitment van ondernemer en werknemer. Het ondernemersklimaat in een bedrijf bepaalt mede de mogelijkheden en deels het succes.

Sinds 2011 zijn er al ruim 1.000 internationale werknemers opgeleid met de BBL (MBO niveau 1) opleiding. De ervaring die Lentiz daarmee opdoet, wordt direct weer toegepast in de opleiding. Zo wordt de opleiding steeds toegankelijker voor ondernemers die het opleiden in combinatie met taalonderwijs serieus nemen.

Wat is er zo bijzonder aan deze opleiding?
Door het taalaspect toe te voegen in de 1-jarige BBL-opleiding leren medewerkers niet alleen het nodige over de glastuinbouw maar wordt ook de Nederlandse cultuur en taal belicht. De theorie is voor elke cursist hetzelfde, de praktijk wordt toegespitst op het bedrijf waar ze werkzaam zijn. De opleiding start in hun moedertaal en gaat gaandeweg steeds meer in het Nederlands verder. De leerdoelen worden voor elke cursist ingekleurd op de vraag van het bedrijf.

Student Pjotr (27 jaar): 'Fijn dat ik les krijg van een docent die mijn taal kent. Ik leer nu sneller Nederlands!'

Door het praktijkgedeelte binnen het bedrijf en niet op scholen aan te leren is dit maatwerk: zo kunnen de kennis en vaardigheden toegespitst worden op de werkgever. Omdat de werkgever een duidelijke rol heeft in de uitvoering van deze opleiding is er de zorgvuldige intake voor de inschrijving. De werkgever faciliteert de begeleiding in de praktijk. Mede daardoor heeft de opleiding een slagingspercentage van ruim 80%.

De ambitie
Belangrijkste voor de toekomst is dat we de veranderingen in de sector serieus nemen en toepassen in het opleidingen van (internationale) werknemers. En dat we bedrijven en medewerkers hierin meenemen.

Student Alicja (24 jaar): 'Ik vind het heel fijn dat ik een opleiding aangeboden krijg waardoor ik carrière kan maken in het bedrijf waar ik nu werk!'

Student Gregor (45 jaar): 'Dit is de eerste opleiding in mijn leven. Ik vond het heel spannend maar ik vind het geweldig om de dingen te leren waar ik direct mee te maken heb.'

Walter: “Het is prachtig om te zien hoe serieus we deze doelgroep kunnen bedienen. Een groep mensen die er bewust voor kiest om in Nederland aan de slag te gaan. Je geeft ze zo kans om onderdeel te zijn van de maatschappij en een vaste waarde voor de ondernemer en zo ook voor Nederland.”

Samen met Kasgroeit, ABU, Glastuinbouw Nederland en Doorzaam werkt Lentiz aan het vormgeven van de duurzame inzetbaarheid voor internationale werknemers. Deze samenwerking en activiteiten krijgen dit jaar steeds meer vorm.

Wil je meer weten over deze BBL-opleiding en de subsidiemogelijkheden? Kijk dan hier.

Jacqueline Kroon

Glastuinbouw Nederland - © 2024