Pilot eDNA-bemonstering

Kunnen we de emissie van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen koppelen aan de emissie van DNA van de gewassen? Om daar achter te komen, gaat een pilot eDNA-bemonstering van start.

Ondanks de vele maatregelen die afgelopen jaren door de tuinders zijn getroffen, zien we dat de verbetering van de waterkwaliteit achterblijft bij de verwachtingen. Tijdens de interactieve avond met de tuinders, eind januari in Erica*, zijn diverse vervolgstappen besproken om erachter te komen waarom stoffen nog steeds in het water terecht komen. eDNA is één van die vervolgmaatregelen. Om beter zicht te krijgen op waar de aangetroffen gewasbeschermingsmiddelen (gbm) en nutriënten vandaan kunnen komen, gaan we vanaf juni bij de gebieden Erica en Klazienaveen in samenwerking met Datura een pilot met eDNA monstername starten.

Wat houdt de eDNA methode in?
Het doel is om te toetsen of lozingen uit het glastuinbouwgebied inderdaad gepaard gaan met een verhoogde concentratie eDNA van bepaalde gewassen. Als dat het geval is, kan deze methode een handvat zijn om lozingen te lokaliseren, oorzaken vast te stellen en de lozing te beëindigen. Het project wordt opgedeeld in twee fases:

Fase 1
In fase 1 worden bij de in- en uitstroommeetpunten in beide glastuinbouwgebieden een aantal monsters genomen die onderzocht worden op aangetroffen DNA. De periode van monstername sluit aan op de reguliere bemonstering van nutriënten en de werkzame stoffen van gbm. Vervolgens worden de resultaten geëvalueerd op bruikbaarheid en betrouwbaarheid en volgt een beslismoment of we doorgaan met fase 2.

Fase 2
In de tweede fase gaan we door met monstername bij de in- en uitstroom, wederom gelijktijdig met de reguliere monstername van nutriënten en de werkzame gbm. Daarnaast zijn er monsters gereserveerd die we gebiedsgericht in kunnen zetten, voor onderzoek naar onbekende lozingen.

Meedenken en beslissen?
Wilt u meer weten over de eDNA pilot en wilt u graag meedenken en -beslissen? Meld u dan aan bij Renske Dortland r.dortland@spam-protectvechtstromen.nl. Want met uw kennis en ervaring komen we sámen verder om oplossingen aan te dragen voor de verbetering van de waterkwaliteit en middelenbehoud. 

*In Klazienaveen is deze avond uitgesteld i.v.m. corona. Deze bijeenkomst vindt waarschijnlijk na de zomervakantie plaats. Zie ook het bericht daarover elders in deze nieuwsbrief.

DuurSaam Glashelder

Glastuinbouw Nederland - © 2024