Plafond EG-regeling opnieuw fors verhoogd, maar maatregelen korte termijn dringend gewenst

Meer glastuinbouwbedrijven kunnen profiteren van subsidie voor het invoeren van energiebesparende technieken. Het ministerie van LNV heeft het plafond voor de regeling Energie-efficiëntie glastuinbouw (EG) deze week opnieuw flink verhoogd, van € 25 miljoen tot € 60 miljoen. De openstelling van de regeling liep tot 30 juni. Een hoger plafond maakt het mogelijk meer aanvragen van ondernemers in de glastuinbouw te honoreren.

Het betreft de tweede verhoging in een jaar. Het plafond voor de regeling is eerder dit jaar al verhoogd van € 13 miljoen naar € 25 miljoen. Minister Staghouwer van LNV kondigde dat in februari aan als onderdeel van een groter pakket maatregelen om de CO₂-uitstoot in de glastuinbouw te beperken.
De reden voor de nieuwe verhoging van het plafond is de grote belangstelling voor de subsidie uit het bedrijfsleven, schrijft de minister. “Hierdoor wordt meer energiebesparing in de glastuinbouwsector mogelijk.” Zowel vorig jaar als dit jaar was de regeling overtekend. Voor dit jaar was bijna 80 miljoen euro aan subsidie aangevraagd. De regeling is bedoeld om een grote groep bedrijven te stimuleren om te investeren in energiebesparende technieken die een onrendabele top kennen.

Stap in de goede richting
Voorzitter Adri Bom-Lemstra van Glastuinbouw Nederland is blij met de aangekondigde verhoging. “Vanuit de sector is er aantoonbare belangstelling om te verduurzamen. Het is fijn dat dit door de verhoging van het subsidieplafond ook mogelijk wordt gemaakt.”
Dennis Medema, energiespecialist van Glastuinbouw Nederland, vult aan dat een dergelijke verhoging van de beschikbare subsidie zeker de moeite waard is. “Er is weliswaar behoefte aan nog meer, maar dit is zeker een flinke stap in de goede richting.” Ook over de technieken die zijn opgenomen in de regeling – onder meer aansluiting van bedrijven op een warmtenetwerk, aanschaf van een luchtbehandelingssysteem of de overstap naar LED-belichting - is Dennis Medema tevreden. “Ook hier is altijd ruimte voor verbetering, maar er ontbreken geen belangrijke technieken. We hebben immers goed samengewerkt met het ministerie en andere betrokken partijen voor de invulling van de regeling.”

SDE en borgstelling regelen
Dat neemt niet weg dat Glastuinbouw Nederland wel degelijk nog dringende verzoeken heeft richting het Kabinet en de betrokken ministeries. “Dit zijn goede stappen richting verdere verduurzaming van de glastuinbouw. De extreem hoge energieprijzen van dit moment vergroten de noodzaak van verduurzaming, maar bedrijven moeten wel financieel gezond blijven om überhaupt te kunnen investeren in nieuwe technieken”, benadrukt Adri Bom-Lemstra. Ze roept het Kabinet derhalve op om de SDE-regeling snel aan te passen, conform de recente motie in de Tweede Kamer. Ook noemt zij het cruciaal dat de borgstelling wordt geregeld, zodat glastuinbouwbedrijven een beetje lucht krijgen in deze zeer lastige economische periode.

Dennis Medema

Glastuinbouw Nederland - © 2023