Podcast KasGesprek 2: 'CO2-voorziening essentieel voor klimaatambities glastuinbouw’

In de tweede aflevering van KasGesprek, de podcast van Glastuinbouw Nederland over zaken die er toe doen in en om de kas, spreekt gastpresentator Maurice Wubben met themaspecialist Energie Dennis Medema van Glastuinbouw Nederland en Jacco Besuijen, manager energie, innovatie en inkoop bij Prominent. Centraal staat het belang van betrouwbare CO2-voorziening op korte en langere termijn.

Beluister de podcast hier. De podcast Kasgesprek is ook te beluisteren via Soundcloud, Spotify, Apple Podcast en Google Podcast.

Essentiële randvoorwaarde
Dennis Medema benadrukt in deze uitzending het belang van externe CO2 als de sector verder wil verduurzamen. Nu nog komt de meeste CO2 uit de WKK. “Hoewel dat op zich een duurzame manier is, moet er op weg naar een fossielneutrale kas een alternatief komen voor een betrouwbare beschikbaarheid van CO2, in de toekomst vooral uit duurzame bronnen.”

Jacco Besuijen is van mening dat de klimaatambities van de glastuinbouw richting 2040 nog steeds haalbaar zijn, maar dat CO2 daar een van de essentiële randvoorwaarden voor is. “De Kamerbrief van de betrokken ministeries aan de Tweede Kamer is een belangrijke stap om de CO2 uit de industrie beschikbaar te houden voor onze kassen.”

Extra podcast
Dit is de tweede uitzending van KasGesprek, als onderdeel van een pilot van vier. Aflevering 1 gaat over arbeidsmigratie en is uiteraard nog terug te luisteren. In september worden actuele onderwerpen besproken binnen de thema's plantgezondheid en water & omgeving. Bovendien maakt Glastuinbouw Nederland in opdracht van Waterzuiveringscoöperatie Westland een extra uitzending over de collectieve waterzuivering bij AWZI in Hoek van Holland. Dit speciale KasGesprek komt in de laatste week van augustus online.

Roger Abbenhuijs

Glastuinbouw Nederland - © 2024