Politiek duikt in Bijzonder Beheer

Op 16 april vond in de Tweede Kamer een hoorzitting plaats over Bijzonder Beheer bij de banken. Nico van Ruiten was een van de tien genodigden om de kamerleden te informeren. In zijn betoog en antwoorden legde hij de nadruk op de extra kosten, willekeur en onzekerheid die ondernemers in Bijzonder Beheer ervaren.

Daarnaast is de afhankelijke en kwetsbare situatie van ondernemers in Bijzonder Beheer geschetst en de vaak eenzijdige besluitvorming van banken met onvoldoende communicatie met en naar ondernemers. Dezelfde signalen waren van een aantal andere insprekers ook te horen.

Gepleit is voor duidelijke criteria vooraf, een gedragscode van banken, inzage in eigen dossier en een loket buiten de bank waar ondernemers die zich echt onrechtvaardig behandeld voelen terecht kunnen. Ook de Rabobank en de NVB (Nederlandse Vereniging van Banken) waren aanwezig.

Het vervolg op deze hoorzitting is waarschijnlijk een Algemeen Overleg van de Tweede kamer over dit onderwerp, maar laat waarschijnlijk nog enige tijd op zich wachten. Wel legt dit publieke debat veel meer druk bij de banken om zichzelf te verbeteren. LTO Glaskracht Nederland zoekt daartoe ook de dialoog met de banken.

Alleen voor ingelogde leden: bekijk de volledige schriftelijke bijdrage die Nico van Ruiten heeft geleverd, naast de mondelinge inbreng.

Glastuinbouw Nederland - © 2024