IT-studenten bezoeken kassen Aalsmeer

75 ICT-studenten van het NOVA College uit Haarlemmermeer kregen vandaag een inkijkje in de glastuinbouwsector. De studenten van de studierichtingen Smart IT, Software development en Infrastructuur, bezochten glastuinbouwbedrijven Bunnik Bromelia (Kudelstaart), FM Group (De Kwakel) en Aphrodite Orchidee (Rozenburg), en kregen uitleg van hun IT toeleveranciers IsoHorti Innovators, Hoogendoorn en Verdel over wat er wel niet aan ICT en techniek schuilt in die glazen kassen.

De bezoeken zijn onderdeel van het project ‘CollegeTour’ met als doel om meer technisch talent te interesseren voor de glastuinbouwsector. CollegeTour is een initiatief van Glastuinbouw Nederland, Greenport Aalsmeer, AVAG en VNO-NCW West.

Van te voren gaf 12% van de studenten aan niet te weten wat een kas is. 88% zei zeker niet later in de glastuinbouwsector te willen gaan werken. Tijdens de rondleidingen in de kassen en de workshops bij de leveranciers, zoals het ethisch hacken van een kas om zo op afstand de belichting uit te zetten, maakten dat de studenten enorm waren verrast over de hoeveelheid IT die er in de glastuinbouw schuilt, en dat de sector de komende jaren nog veel uitdagingen kent. De sector biedt een mooi carrièreperspectief voor aanstormend talent. Na afloop van de ochtend gaf 23% van de studenten dan ook aan overtuigd te zijn om hun volgende stageplaats of misschien wel een baan te gaan zoeken in de glastuinbouw of bij de technisch toeleveranciers. 51% overweegt dit.

Trots op samenwerking binnen de sector
“Dat zoveel bedrijven de handen ineen slaan om onze sector te promoten en mogelijk nieuw technisch talent aan ons te binden, geeft een groot gevoel van verbinding en trots,” vertelt Wilbert Ammerlaan, regio coördinator Noord-Holland bij Glastuinbouw Nederland. “Dat laten we dit schooljaar in totaal aan zo’n 500 studenten van verschillende studierichtingen middels CollegeTour zien.” In juni 2024 bezoeken de studenten ook de internationale tuinbouwvakbeurs GreenTech in RAI Amsterdam. Zij nemen daar deel aan de Horti Talent, een initiatief gericht op studenten op mbo, hbo en wo-niveau, waarbij de studenten ook andere bedrijven die technisch toeleverancier van de glastuinbouw zijn kunnen ontmoeten. Docenten en studenten melden zich aan via aanmelder.nl/HortiTalent2024.

Ook meedoen?
CollegeTour vindt plaats in de regio’s Westland, Oostland, Noord-Holland Noord en Aalsmeer. Voor dit initiatief slaan Glastuinbouw Nederland, Greenport Aalsmeer, AVAG en VNO-NCW West de handen ineen. Bedrijven en onderwijsinstellingen die ook willen meedoen, informeren geheel vrijblijvend naar de mogelijkheden via collegetour@spam-protectglastuinbouwnederland.nl.

Collegetour

Glastuinbouw Nederland - © 2024